Društvo

ЛИСТА ЗЕМАЉА и услови за улазак због короне

СрбијаРеално/БЕОГРАД/07.11. – Само су две земље на листи у које српски грађани могу да путују без ковид пропусница односно без икаквог доказа о незаражавању, а то су БиХ и Мађарска. Иако је током летње сезоне ова листа била много дужа, са порастом броја оболелих код нас као и у тим земљама, пооштрени су услови за прелазак границе.

Иако је за већину земаља вакцинација и негативан ПЦР остао главни услов за прелазак границе, неке земље додале су и обавезану изолацију односно вишедневни карантин, и тако отежале туристима улазак.

Аустрија – Држављани Србије могу да уђу у ту земљу ако имају доказ о потпуној вакцинацији на немачком или енглеском језику. Вакцине које ова земља прихвата као услов за улазак су Фајзер, Модерна, Астра Зенека и Џонсон Џонсон, као и Синофарм и Синовац.

За оне који ипак нису примили вакцину, могу прећи границу уз негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или негативан антигенски тест не старији од 48 сати, као и доказ о прележаном ковиду.


Немачка – Улазак је дозвољен само ако су потпуно вакцинисани вакцинама Модерна, Астра Зенека или Џонсон Џонсон. Оно што треба истаћи, ова европска земља не признаје Синофарм и Спутњик вакцине.

Уколико сте у последњих десет дана пре уласка у Немачку боравили у Србији, дужни сте да пре изласка из Србије попуните електронску пријаву уласка путем следеће веб-странице: хттпс://еинреисеанмелдунг.де/#/ – пише на сајту Министарства.


Грчка
– Још увек је могуће ући по истим условима као и током летње сезоне. За наше грађане за прелазак границе довољан је доказ о вакцинацији, негативан ПЦР тест или антигенски тест.
Француска – Улазак је омогућен српским туристима под условом да су у потпуности вакцинисани и то вакцинама Фајзер, Модерна, Астра Зенека и Џонсон Џонсон.

Неопходно је да се приложи доказ о извршеној вакцинацији, под условом да је прошло 7 дана од друге дозе за Фајзер, Модерна и АстраЗенека, односно 28 дана од једне дозе вакцине Џонсон и Џонсон. Ово се такође односи и на путнике који су примили две дозе Синофарм или Синовац вакцине након чега су примили трећу – бустер дозу неке од мРНА вакцина. Особе које су примиле само једну дозу вакцине Синофарм или Синовац, мораће да приме још две дозе вакцине мРНА како би се сматрале комплетно вакцинисаним.

Шпанија – У земљу на Принејском полуострву могу да уђу држављани Републике Србије који имају доказ о потпуној вакцинацији вакцинама које су одобрене од стране Европске агенције за лекове и СЗО.

У случајевима преке потребе за путовањем, заинтересовано лице треба писаним путем да се обрати Амбасади K. Шпаније у Р. Србији како би се добило специјално одобрење. Уколико се добије одобрење за путовање, потребно је да лице приликом уласка у Шпанију поседује негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или потврду да је лице прележало Цовид-19.

Египат – Држављани Србије могу да уђу у Египат са доказом о вакцинацији. За лица која су ревакцинисана није неопходан ПЦР тест, већ је потребно поседовати сертификат о вакцинисању са QР кодом.

За лица која нису вакцинисана потребан је негативан ПЦР тест са QР кодом.
Kипар – За посетиоце из Србије могућ је улазак на Kипар уколико су потпуно вакцинисани. За оне који нису, они ће морати да имају два негативна ПЦР теста, први 72 сата пре лета и други одмах по слетању на Kипар (тестирање се обавља на аеродрому, о трошку путника, а време до добијања резултата се мора провести у самоизолацији). Од ове обавезе се изузимају деца млађа од 12 година.

Путници који поседују сертификат о вакцинисању нису у обавези да раде ПЦР тест, али могу бити насумично тестирани на кипарском аеродрому (о сопственом трошку). Вакцине које се признају на територији Kипра су фајзер, Астра Зенека, Џонсон и Џонсон, Модерна, Спутник В, Синофарм и Синовац.

Сви путници су у обавези да електронски попуне пропусницу (CyprusFlightPass) 48 сати пре лета на https://www.cyprusflightpass.gov.cy/, која туристима служи за несметано кретање на Kипру 7 дана, након чега су у обавези да на свака 3 дана раде ПЦР/Рапид тест (уколико нису вакцинисани).

Турска – Улази се уз потврду о потпуној вакцинацији издатој од стране надлежног органа, с тим да је друга доза добијена најмање пре 14 дана пре доласка у Турску, и/или са потврдом од надлежних органа да је у последњих 6 месеци прележан ЦОВИД-19. Уколико лице не поседује један од претходна два наведена документа неопходно је поседовати негативан ПЦР тест, урађен у последњих 72 сата пре уласка у Турску или негативан резултат брзог антигенског теста уређен 48 сати пре уласка у земљу.

Лицима млађим од 18 година која се налазе у пратњи родитеља који поседују потврду о вакцинацији није потребан ПЦР тест.


Уједињени Арапски Емирати – Република Србија се налази на тзв. Зеленој листи земаља УАЕ, тако да српски држављани у ову земљу могу да уђу уз доказ о вакцинацији или негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати. Република Србија и УАЕ имају потписан Споразум о међусобном признавању вакцина, те сви грађани Р. Србије који су вакцинисани и имају сертификат о вакцинацији, уз негативан ПЦР тест су ослобођени карантина.

За улазак у Дубаи, потребан је негативан ПЦР тест не старији од 48х.

За улазак у Абу Даби је такође неопходан негативан ПЦР тест и по слетању на аеродром ради се још један тест (бесплатно). Kарантин је обавезан само за невакцинисане путнике који долазе у Абу Даби из земаља које нису на зеленој листи.


Италија
– Држављанима Републике Србије улазак у Италију је дозвољен искључиво у случајевима: пословни и здравствени разлози, школовање, апсолутна хитност, хитан повратак у своје место становања/боравишта, особама које су у потврђеној и сталној емотивној вези (иако не живе заједно) са држављанима Италије/ЕУ/Шенген зоне или са лицима која имају законито пребивалиште (боравиште на дужи период) у Италији, као и учесницима на спортским такмичењима од националног интереса и њиховим пратиоцима.


Малта -Српским држављанима није дозвољено путовање на Малту, имајући у виду да се Република Србија налази на “тамноцрвеној” листи земаља.

Прелазак ове границе власницима српског пасоша дозвољено само уколико су претходних 14 дана боравили у једној од земаља са “црвене” листе уз поштовање медицинског протокола који је прописан за те земље. У супротном путовање на Малту дозвољено је искључиво уколико постојања есенцијалних или ургентних разлога.

Португалија – Нашим грађанима је омогућен улазак у Португалију уколико имају регулисани боравак у Португалији или у некој другој чланици ЕУ или држави Шенген зоне која није чланица ЕУ (Лихтенштајн, Норвешка, Исланд и Швајцарска).

У осталим случајевима, држављанима Републике Србије је дозвољен улазак само у случају “нужних” путовања под којима се подразумевају путовања из професионалних разлога, ради спајања породице, студирања и из здравствених и хуманитарних разлога. Путницима је дозвољен транзит кроз Португалију.

Летонија – Није дозвољен туристички или приватни долазак у Летонију с обзиром да се Србија налази на листи подручја високог ризика заразе.


Према речима директора туристичке агенције Травелланд, Милоша Јововића, највећа заинтересованост у овом тренутку је и даље за Грчку, Турску и Хургаду, где због олакшаних услова наши људи још увек могу да путују.

Највеће интересовање је за Грчку, а то су Атина и Солун, затим за Турску и Хургаду. То је углавном због тога јер у ове земље наши људи још могу да испуне услове за путовање, а то су доказ о вакцинацији или негативан ПСР тест, док у Грчку може и негативан антигенски тест – каже за “Блиц” – Милош Јовановић.

Он напомиње да за наредни викенд због празника постоје интересовања за путовања по Србији али да то није као уобичајено као што је карактеристично за нашу земљу, када су капацитети доста унапред распродати.

Постоји заинтересованост, капацитети јесу доста попуњени али не као што је то уобичајено за нашу земљу да се тражи место више. Још увек има слободних места, и мислим да се због тренутно јако лоше епидемиолошке ситуације у нашој земљи људима ни не путује – објашњава Јовановић.

Нова правила за улазак у САД, на снази од 8. новембра

Америчка амбасада у Београду саопштила је данас да од понедељка, 8. новембра на снагу ступају нова правила за улазак у САД, која подразумевају да сви људи који нису амерички држављани или нису имигранти морају да имају потврду о потпуној вакцинацији.

Kако наводе, сви путници који долазе у САД пре уласка у авион мораће да доставе доказ о статусу вакцинације.

“Од тих правила биће изузети путници млађи од 18 година, као и они који не могу да приме вакцину из медицинских разлога, односно цији се улазак сматра хитним, а немају благовремено приступ вакцини”, наводи амбасада.

Потпуно вакцинисани путници и даље ће морати да доставе тест на КОВИД-19 урађен три дана пре поласка и потребну здравствену потврду.

Путници који су било којој групи која их изузима од правила мораће да имају негативан текст, урађен дан пред лет и потврду о здравственом стању.

За више информација, укључујући изузетке, амбасада све упућује на одељак често постављаних питања Центра за контролу и превенцију болести ЦДЦ https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html

До сада је за улазак у САД био потребан само негативан ПЦР тест.

Back to top button