Srbija

Лучани и Нова Варош прогласиле ванредну ситуацију

СрбијаРеално/БЕОГРАД/13.12 – На територијама општина Лучани и Нова Варош проглашена је ванредна ситуација због проблема изазваних великом количином снега. ни Лучане је прогласило ванредна ситуацију, јер је други дан за редом две трећине општине без струје.

Обилне снежне падавине узроковале су ломљење грана и растиња поред пута, које је падало на жице нисконапонске мреже и далеководе.

Из Електродистрибуције Гуча јављају да се надају да ће током дана успети да стабилизују снабдевање бар у Котражи и Турицама, а додатна бојазан надлежних је могућност да у наредних неколико часова висинска села остану и без воде, док више од 4.000 људи у овом тренутку нема струје.

На територији општине Лучани без струје су Горња и Доња Краварица, Гараб, Зеоке, Турице, Дљин, села Лучани, Лисице, Негришор, Ртаре, Каона, Котража, Вучковица, Дучаловићи и бројна друга драгачевска села и засеоци.

У прекиду је снабдевање на 160 трафостаница. Електродистрибуција Гуча ангажовала је све своје екипе, а у помоћ су дошле и екипе и Краљева.

Због велике количине снега који је неопходно очистити и депоновати из града, али и прокрчити путеве у селима, у Новој Вароши је проглашена ванредна ситуација, рекао је председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

„Очисћен је магистрални пут, у граду има много снега, тротоари и паркинзи су заробљени и неопходна нам је додатна механизација која би тај снег уклонили и како не би имали додатне проблеме уколико буде било нових падавина“, казао је Васиљевић.

Он је навео да је 60 одсто сеоских путева очишћено, али да је остатак путева на надморској висини изнад 1000 метара заробљено под снегом.

„Наноси у појединим селима су и до метар, заробљено је Штитково, школе у Божетићима и Јасенову не раде, а за прочишћавање су нам потребни скипови“, навео је Васиљевић.

Back to top button