Društvo

Лучић: Чим добијемо дозволу крећемо са увођењем 5Г мреже

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16.12 – Генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић изјавио је данас Танјугу, после потписивања уговора тог предузећа са Европском инвестиционом банком о кредиту од 70 милиона евра за увођење 5Г мреже, да ће Телеком након аукције за доделу фреквенција за 5Г која се очекује половином 2022. и добијене дозволе врло брзо увести брзи 5Г интернет и нове дигиталне сервисе.

Кредит ЕИБ-а ће омогућити да 60 одсто грађана Србије добије приступ најсавременијој 5Г мрежи и да се погодности 4Г мреже прошире тако да буду приступачне скоро свим грађанима, кажу у Телекому.

“По информација које имамо аукција се очекује половином следеће године. Припремамо се за тај тренутак, 5Г није само инсталирање репетитора за 5Г мрежу, већ су важни и нови сервиси како би корисници осетили бенефите те технологије”, навео је Лучић.

Техологија 5Г, објашњава, подразумева велико убрзање интернета, али није само то, пошто омогућава и разне дигиталне сервисе који ће омогућити људима лакши живот.

Подсетио је да је Телеком Србија недавно склопио партнерство са Водафоном који је највећи телекомуникациони оператер у свету и лидер 5Г мреже и нагласио да ће Телеком захваљући тој сарадњи брзо имплементирати најбоља искуства из европских земаља.

Лучић је додао је да због великих улагања у претходном периоду већ око 30 одсто Телекомове мреже урађено по најновијој технологији и спремно за 5Г мрежу.

И када будемо добили дозволу за 5Г, врло брзо ћемо увести ту технологију, поручио је директор Телекома Србија у изјави за Тањуг.

Говорећи о могућностима 5Г технологије, Лучић каже да се повећава брзина интернета због додатног фреквентног опсега, али да је суштинска технолошка предност у томе што је кашњење “од машине до репетитора толико смањено” па ће омогућити, на пример, даљинско управљање машинама и много тога другог.

Лучић додаје да ће бити направљено много нових дигиталних сервиса, који ће имати, на пример, велику примену у здравству када је реч о нано роботима и раном откривању болести, затим код аутономног управљања возилима у многим другим областима.

“За око 15 година ће нам изгледати као историја то што смо ми управљали воланом и мењали брзине”, каже Лучић и додаје да ће због развоја робота и вештачке интелигенције многи сегменти послова бити замењени роботима и да ће нових креативних послова.

Лучић је навео да је управо то та четврта индустријска револуција – развој нове технологије заснован на брзом интернету, што ће променити читав свет и економска схватања.

Челник Телекома је истакао да то што је са ЕИБ-ом склопљен уговор о кредиту показује да највећа инвестициона банка ЕУ има велико поверење у Телеком и његов развојни план.

Додао је да ЕИБ нуди најповољније десетогодишње кредитне аранжмане којима помаже државама у развоју интернета и дигиталне технологије.

“Драго ми је да су нас препознали као лидера на тржишту”, каже Лучић и истиче да ће Телеком убрзати дигитални развој Србије.

На питање да ли ће Телеком сарађивати са Националном платформом за вештачку интелигенцију отвореном у државном Дата центру у Крагујевцу, Лучић је рекао да имају одличну сарадњу са Канцеларијом за ИТ и да ће сарађивати и на том пројекту, као и са првим предузетничким фондом за иновације које је покренуо Телеком.

“Планирамо са државом да сарађујемо и у том сегменту и охрабримо младе да креирају нове идеје и сервисе које би имплементирали кроз 5Г технологију и оптичку мрежу, а касније да их продају читавом свету”, казао је Лучић и подсетио да је Телеком формирао први инвестициони фонд за финансирање стартапа и да се иноватори из Србије већ пријављују са разним идејама.

Додао је да ће ускоро бити избрани први стартапи у које ће бити инвестирано из тог фонда и да државу види као великог партнера.

Иначе, 5Г (пета генерација) мрежа је следећи корак у развоју интернет технологије и даје брзине изнад 1 Гбпс, што је 10 до 30 пута брже од онога што 4Г ЛТЕ мрежа може да постигне.

То значи, на пример, да би уместо неколико минута, колико је сада потребно, за скидање једне епизоде серије, са 5Г мрежом било потребно неколико секунди.

У 1Г мрежи био је опсег 900 МХз, са 2Г уз постојећи опсег додат је и део 1.800 МХз. Затим, за 3Г и потребе приступа интернету додат је и део 2.100 МХз. За потребе корисника за већим брзинама у 4Г добу, додати су делови 800 МХз и 2.600 МХз, а 5Г ће за зрачења базних станица, које ће се називати и макроћелије, додати још и делове РФ спектра на 700 МХз и 3.400-3.700 МХз.

Највеће 5Г мреже се налазе у Кини и Јужној Кореји, а у Америци су сва четири велика оператера – Веризон, Спринт, АТ&Т, Т-Мобиле још раније покренула тестирања 5Г мреже.

Када је реч о примени 5Г технологије код управљањем возила без возача, моћи ће да се, на пример, наручи храна преко телефона, да је радник у ресторану стави на сувозачево место у аутономни аутомобил, који је донесе до врата, а онда неко преко апликације откључа аутомобил и узме пакет.

Међу најпознатијим компанија које се активно баве развојем аутономних возила су Wаyмо (ћерка фирма Гугла), а једна од препрека потпуно аутономних возила је брзина комуникације В2В (између два возила – вехицле-то-вехицле) и брзина комуникације В2И (између возила и пратеће инфраструктуре, на пример клауда који обезбедују подршку самовозећим колима – вехицле-то-инфраструцтуре).

Тренутно постоје две верзије 5Г мреже: 5Г који користи милиметарске таласе и 5Г који користи таласе средње дужине.

Када је реч о брзинама интернета, пренос мултимедијалних садржаја ће бити могућ теоретски и са брзинама до 10 Гб/с.

Back to top button