Izdvojene vestiSvet

Лукашенко: Можда смо помогли мигрантима да уђу у ЕУ

СрбијаРеално/БЕОГРАД/19.11. – Ауторитарни лидер Белорусије рекао је ексклузивно за Би-Би-Си да је “апсолутно могуће” да су његове снаге помогле мигрантима да пређу у Пољску, али негира да су били позвани.

“Можда им је неко помогао. Нећу ни да се бавим овим.”

Међутим, он је негирао да је позвао хиљаде да изазове граничну кризу.

„Рекао сам им да нећу да задржавам мигранте на граници, да их држим на граници, а ако буду и даље долазили, нећу их заустављати, јер они не долазе у моју земљу. То сам и мислио. Али нисам их позвао овде. И да будем искрен, не желим да иду кроз Белорусију,” рекао је.

Александар Лукашенко је на власти у Белорусији од 1994. године, али је његов поновни избор за председника Запад у великој мери дискредитовао.

ЕУ га је оптужила да је организовао граничну кризу са Пољском, Литванијом и Летонијом последњих месеци у знак одмазде за санкције уведене Белорусији због њеног бруталног обрачуна са противницима који су учествовали у масовним протестима после избора у августу 2020.

Најмање 2.000 миграната, углавном са Блиског истока, било је у камповима поред белоруске границе са Пољском све док нису ове недеље пребачени у оближње логистичко складиште. Процењује се да је у Белорусији остало око 5.000 миграната, иако су се стотине вратиле у курдски северни Ирак у четвртак.

Званичници ЕУ оптужили су белоруског лидера за „нехуман, гангстерски приступ“, уз лажно обећање о лаком уласку у Пољску и крајњи циљ дестабилизације ЕУ.

Back to top button