Izdvojene vestiSvet

Лукашенко нуди ЕУ окончање кризе у замену за признање

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 17.11 – Министарка иностраних послова Естоније Ева-Марија Лиметс тврди да је белоруски председник Александар Лукашенко обећао Европској унији да ће окончати миграциону кризу у замену за признавање његовог мандата и укидање санкција.

“Он жели да се санкције укину и да му се призна мандат на челу државе”, пренео је изјаву министарке портал ЕРР, наводи ТАСС.

Истог дана портпарол немачке владе Штефен Зајберт поручио је да Немачка није признала Лукашенка као легитимног белоруског председника, али да сматра да су разговори са њим неопходни како би се обезбедила хуманитарна помоћ избеглицама.

Лукашенко је после телефонског разговора 15. новембра са немачком канцеларком Ангелом Меркел изнео предлог за решавање ситуације на белоруско-пољској граници.

Мигрантска криза на белоруским границама са чланицама Европске уније ескалирала је 8. новембра када је неколико хиљада људи пришло пољској граници са белоруске стране и покушало да пређе у Пољску.

Земље ЕУ окривиле су Минск за хибридни рат и позвале на додатне санкције Белорусији, а Лукашенко је поручио да је одговорност за новонасталу ситуацију са мигрантима на западним земљама, чија је политика, како је рекао, натерала људе да беже од рата.

Back to top button