Svet

Mađarska neće podržati odluke NATO ako vode direktnom sukobu sa Rusijom

SrbijaRealno/Budimpešta/06.04.23. – Mađarska neće podržati nijednu odluku NATO-a, ni one koje budu donete na predstojećem samitu alijanse u julu, ukoliko te odluke vode ka direktnom sukobu sa Rusijom, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na sastanku šefova diplomatija članica alijanse u Briselu.

“Smatramo da je fundamentalna ranije doneta rezolucija NATO-a da alijansa nije uključena u rat u Ukrajini. Moramo poštovati ovu odluku i učiniti sve kako bismo izbegli direktan sukob između NATO i Rusije”, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u belgijskoj prestonici, prenosi TASS. Prema njegovim rečima, sve što odstupa od ovakvog stava predstavlja rizik od izazivanja sukoba sa Rusijom, jer će NATO postati aktivna strana u ukrajinskom ratu, što je za Mađarsku neprihvatljivo.

“Stoga ćemo svaki predlog na samitu u Viljnusu razmatrati sa ove tačke gledišta kako bismo videli da li je NATO pridržava svoje prethodne odluke”, poručio je Sijarto na Fejsbuku. Sijarto je jasno predočio i da smatra da nije trenutak za planiranje mogućeg ulaska Ukrajine u NATO, jer bi to moglo izazvati eskalaciju sukoba. Sijarto je potvrdio da su već počele pripreme za izradu dokumenata za samit NATO-a zakazan za 11-12. jul u Viljnusu. Prema rečima mađarskog diplomate, “na dnevnom redu su sve vrste ideja i koncepata koji se odnose na Ukrajinu i podrazumevaju pružanje veće pomoći toj zemlji”.

Sijarto je naglasio da će Mađarska paziti na svako kršenje “ključne odluke” o nemešanju NATO saveza u bilo koju borbenu akciju u Ukrajini. “Ovo je naša obaveza jer je svaki direktan sukob između NATO-a i Rusije ravan početku svetskog rata i donosi rizik od nuklearnog rata”, poručio je.

Back to top button