Izdvojene vestiSvet

Orban: Mađarska neće učestvovati u NATO operacijama u Ukrajini

SrbijaRealno/Budimpešta/06.06.24. – Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Budimpešta neće slati svoje vojnike u slučaju potencijalnog uključenja NATO u rat u Ukrajini.

“Ukrajinci misle da što više zemalja uključe u rat protiv Rusa, imaju veće šanse za pobedu, zato traže mešanje Evropske unije, čak i celog sveta, u rat. Sa ukrajinske tačke gledišta, ekskalacija rata je logična. Mi Mađari, međutim, znamo da moramo da ostanemo izvan rata, jer bi ulazak u rat bio suprotan mađarskim nacionalnim interesima”, rekao je Orban novinarima, preneo je Mađar nezmet.

On je dodao da Mađarska ne može da podrži Holanđanina Marka Rutea za novog generalnog sekretara Alijanse kada u oktobru ode Jens Stoltenberg, jer, kako je rekao, “zastupa stav da sve NATO članice moraju da se posvete učestvovanju u vojnim akcijama van teritorija Alijanse”.

“Želeli bismo da zaključimo svaku raspravu sa budućim sekretarom da Mađarska neće učestvovati u vojnim operacijama NATO protiv Rusa u Ukrajini, bez obzira na to što smo član NATO”, rekao je Orban.

Preporuka: https://srbijarealno.rs/djuric-neki-zagovornici-rezolucije-o-srebrenici-lazima-pokusavaju-da-obmanu-javnost/

Back to top button