Svet

Макрон чини последњи напор да спречи сукоб у Украјини

СрбијаРеално/Париз/Француски председник Емануел Макрон чини последње напоре да спречи сукоб великих размера у Украјини, рекао је новинарима званичник француске председничке администрације после разговора са украјинским председником Владимиром Зеленским.

„Председник републике улаже последње напоре да спречи велики сукоб у Украјини“, рекао је званичник администрације. „Спреман је на нове кораке зарад стабилности и мира и не искључује нове мисије.

Међутим, могућност „нове спирале насиља“ остаје „висока“, додао је он.

Према председничкој администрацији, Зеленски је уверио Макрона да „неће одговарати на провокације на линији додира у Донбасу“. Руски председник Владимир Путин такође ће имати телефонски разговор са Макроном, пети од почетка године. Портпарол Kремља Дмитриј Песков рекао је да су разговори заказани за 20. фебруар. Агенција Франс прес је пренела, позивајући се на администрацију француског председника, да је Макрон спреман да разговара о украјинској ескалацији са својим руским колегом. Преноси Тасс

„Русија је окупила довољно снага да изврши инвазију на Украјину ако то жели“, рекао је званичник. „Војна кампања против Украјине донела би рат у центар Европе.

Back to top button