Svet

Макрон позвао највеће светске емитере да испуне обавезе

ГЛАЗГОВ – Председник Француске Емануел Макрон позвао је данас највеће светске загађиваче да одмах почну да испуњавају обавезе у вези са смањењем емисије угљеника, оценивши да је то у наредним данима једини начин да се глобални напори за успоравање климатских промена учине кредибилним.

Макрон је бранио наслеђе Париског споразума из 2015. године, али је и признао да су земље далеко од испуњавања својих обећања да ће задржати глобално загревање на степен и по од индустријске ере, пренео је АП.

“Знамо да још нисмо тамо”, рекао је он на конференцији Уједињених нација о клими у Глазгову.

Према његовим речима, кључ за наредних 15 дана је да највећи емитери загађења повећају своје амбиције.

“То је једини начин да нашу стратегију учинимо кредибилном … и да један и по степен учинимо веродостојном цифром”, истакао је Макрон.

Напомињући да је аутохтоно становништво прва жртва климатског поремећаја и да су нације у Африци, на Пацифику и на Kарибима посебно тешко погођене, он је позвао богате земље да убрзају темељну трансформацију начина трговања и улагања.

Француска изнела нови предлог за решвање спора са Велике Британије

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас да је Француска изнела нови предлог за ублажавање спора са Великом Британијом око права на риболов и да ће се разговори између две стране наставити сутра, после рока који је Париз раније одредио за увођење санкција.

Макрон је потврдио у недељу да је Француска предложила Британији начин на који може да се оконча спор око права на риболов, поручивши да је “лопта у дворишту” британског премијера Бориса Џонсона, пренео је Ројтерс.

“Волим Велику Британију, онолико колико премијер Џонсон воли Француску. Не желим да дође до ескалације. Морамо да будемо озбиљни”, рекао је Макрон на конференцији за новинаре после самита Групе 20 најразвијенијих светских економија у Риму и нагласио да не жели да употреби мере одмазде јер то не би помогло француским рибарима.

Извор: Танјуг/АП

Back to top button