Svet

Makron stiže u Vatikan da se sastane sa papom Franjom

SrbijaRealno/Vatikan/24.10.22. – Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je u ponedeljak u Vatikan, gde će se sastati sa papom Franjom.
Ovo je treća Makronova poseta Apostolskoj palati. Prvi put je posetio Vatikan kao šef države u junu 2018. Zatim je fokus njegovog susreta sa papom Franjom bio na pitanjima migracione politike i položaja hrišćana na Bliskom istoku. Prošlog novembra predsednik je ponovo posetio grad-državu i sa papom razgovarao o problemu klimatskih promena, kao io nizu međunarodnih dosijea, posebno o situaciji na Bliskom istoku i u Africi.

Ovoga puta Makronov razgovor sa papom će nesumnjivo biti usredsređen na pitanja koja se odnose na obezbeđivanje mira na planeti i rešavanje akutnih međunarodnih kriza, uključujući i ukrajinsku. To je jasno stavio do znanja i sam francuski predsednik kada je, govoreći u nedelju u Rimu na otvaranju međunarodnog foruma „Poziv na mir. Dijalog religija i kultura“, najavio da namerava da pokloni papi staro izdanje traktata Imanuela Кanta. „Кa večnom miru“. Makron je istovremeno primetio da je veliki nemački filozof odsustvo razloga za budući rat nazvao jednim od glavnih uslova za zaključivanje mirovnog ugovora,prenosi Ria

Back to top button