Svet

Макрон: УKР сама доноси одлуку о територијалним уступцима

СрбијаРеално/Кијев/16.06.22. – Украјина сама треба да одлучи да ли да прихвати било какве територијалне уступке према Русији у циљу окончања рата, изјавио је данас француски председник Емануел Макрон у интервјуу за телевизију ТФ1 током посете Kијеву.

„Ово је на Украјини да одлучи“, поручио је Макрон одговарајући на питање које уступке, укључујући и на својој територији, Украјина треба да прихвати, преноси агенција Ројтерс. Мишљења је да је њихова дужност да се држе вредности међународног права.

Макрон је рекао да Француска и Немачка неће водити разговоре о примирју у Украјини са Русијом уместо Kијева.

„Нити ће нудити било какве уступке у име земље или разговарати о њима“, рекао је Макрон на конференцији за новинаре у Kијеву, пренела је агенција ТАСС. На Украјини је и њеном руководству је да одлуче када и под којим условима ће наставити разговоре са Москвом, рекао је Макрон.

„Kада дође време да се окупимо за преговарачким столом, Европа ће разговарати о безбедносним гаранцијама које произилазе из међународних споразума, које ће украјински председник спроводити у име своје нације“, поручио је Макрон и додао да је то оно што ће доминирати будућим разговорима са Русијом.

„Сада је у питању безбедност на целом европском континенту“, рекао је Макрон.

Такође је казао да ће Француска, као и Италија, Румунија и Немачка, чији су лидери такође данас у посети Kијеву, наставити да подржава Украјину колико год то буде било потребно.

„Европа није покушала да изазове глобални сукоб, зато се ограничила на економске санкције и политичку подршку Kијеву“, навео је Макрон.

Back to top button