Politika

Макрон: З.Балкан је више од суседства, то је срце Европе

СрбијаРеално/ПАРИЗ/9.12 – Председник Француске Емануел Макрон издвојио је западни Балкан као један од приоритета наступајућег француског председавања Саветом ЕУ у првој половини 2022. године.

Макрон је на конференцији за медије у Паризу поручио да су јасна европска перспектива западног Балкана, инвестирање у јединство региона и заједничке амбиције ЕУ и региона оно на чему треба радити у наредном периоду.

”Западни Балкан је више од суседства. Балкан је срце Европе”, поручио је председник Макрон.

Емануел Макрон је, представљајући приоритете француског председавања ЕУ, констатовао да је Западни Балкан данас поново испуњен тензијама и указао да ЕУ има ”посебну одговорност” када је овај регион у питању.

”Морамо да водимо политику поновног ангажмана и инвестирања у циљу економске интеграције овог региона. Морамо да се боримо против манипулација неколико регионалних сила које кроз Балкан желе да дестабилизују Европу. Политички и економски рад на Западном Балкану је рад на суверенитету Европе”, нагласио је Макрон.

Француски председник је упозорио и да се за 50 година неће моћи да говори о ”Европи мира” уколико се западни Балкан ”остави у ситуацији у којој је сад”.

Back to top button