Izdvojene vestiSrbija

Максимум седам ледених дана

СрбијаРеално/БЕОГРАД/20.11. – У Србији се очекује зима са температуром ваздуха изнад просека, а са просечном количином падавина, саопштио је данас директор РХМЗ-а Југослав Николић, на основу најновијих резултата нумеричких климатских модела за сезонску прогнозу времена.

“Климатски изгледи показују да ће температура ваздуха у току зиме 2021/22. године у Србији бити изнад вишегодишњег просека са одступањем до +1 степен Ц. Очекиване вредности средње зимске температура ваздуха биће у интервалу од 1 до 5 Ц у нижим пределима, а од -3 до -1 Ц у планинским пределима”, објавио је Николић на Инстаграм налогу:

“Изгледи су да ће током децембра, јануара и фебруара у већем делу Србије број мразних дана, са минималном температуром ваздуха нижом од нула степени, бити у интервалу од 35 до 60, а на планинама од 65 до 85 дана.”

Очекује се од 7 до 17 ледених дана са максималном температуром нижом од нула степени, а на планинама од 25 до 45 ледених дана. У другој половини зиме постоји могућност за појаву таласа хладноће.

Климатски изгледи указују да ће током зиме количина падавина бити у домену просека, док се током јануара очекује суфицит падавина. Сезонска количина падавина је у интервалу од 100 мм до 160 мм у нижим пределима, а у брдовито-планинским пределима од 200 мм до 230 мм.

Прогнозира се да ће број дана са падавинама већим од 0,1 мм током зимске сезоне у нижим крајевима бити у интервалу од 31 до 40, а на планинама до 50.

“Коначни климатски изгледи за зиму 2021/22. године биће издати након завршене онлајн конференције чланица СЕЕЦОФ региона и постизања консензуса о сезонској прогнози за југоисточну Европу и Медитеран, 30. новембра”, најавио је Николић.

Back to top button