Društvo

Мали: Ликвидни смо и стабилни, без додатног задуживања

СрбијаРеално/БЕОГРАД/ 7.12 – Министар финансија Синиша Мали изјавио је ће данас, сутра и прекосутра на рачунима свих грађана који су се пријавили бити 20 евра помоћи државе и додао да није предвиђен „ниједан једини додатни динар задуживања на међународном тржишту капитала“.

Министар Синиша Мали рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је јутрос већ кренула исплата 20 евра помоћи државе грађанима, као и да ће од 1. јануара 2022. године за свако прворођено дете држава исплатити по 300.000 динара.

Наредних дана биће представљен комплетан пакет мера за друго, треће дете, као и модел помоћи за кредите за стан.

„Све што радимо ништа не вреди ако не буде више деце у нашој земљи, зато су ове мере приоритет приоритета. Наредних дана излазимо са комплетним сетом мера од наредне године“, каже Мали.

„Као што смо обећали данас, сутра и прекосутра по 20 евра биће исплаћено на рачуне 5.801.859 грађана Србије. Обећање које смо дали испуњавамо, данас ће бити на рачунима пензионера, онима који примају социјалну помоћ и лицима која су у заводима за извршење санкција“, рекао је Мали.

Додао је да ће новац сутра бити исплаћен за 2.300.000 суграђана, а прекосутра за 1.750.000.

„Свако своје обећање које смо дали испунили смо у дан, и у динар. Ове године било је 30+30 евра, у септембру 50 евра пензионерима, 60 евра незапосленима, помогли смо суграђанима на КиМ са 100+100 евра, све обавезе према привреди смо испунили. Зато сам задовољан резултатима“, истакао је министар.

Навео је да ће Србија, кумулативно за претходну и ову годину, имати највећу стопу раста у Европи.

„Ове године биће раст 7,3 одсто, прошле године био је -0,9. Побеђујемо у економији у време највеће економске кризе икада“, истиче Мали додајући да Србија „убрзано, много брже од очекиваног, долазимо и приближавамо се стандарду развијених земаља“.

„Просечна плата расте из године у годину. У буџету повећање пензија 5,5 одсто по швајцарском моделу, повећавамо плате у јавном сектору, све креће од 1. јануара. Расте и минимална зарада, 9,4 одсто, идемо на више од 35.000 динара, пре десетак година минимална зарада је била 15.700 динара“, наводи министар.

Додаје да ће ове године удео јавног дуга у БДП-у бити 58,2 одсто, а да ће следеће године бити 55,5 одсто.

„Ми нисмо предвидели ниједан једини додатни динар задуживања на међународном тржишту капитала. Јуче на крају дана, пре исплате 20 евра – 13,6 милијарди ће коштати то, имали смо 298 милијарди динара на рачуну, преко 2,5 милијарде евра, потпуно смо ликвидни и стабилни“, истиче министар.

Указује да је стопа незапослености 10,5 одсто што, каже, говори о томе да су предузете мере добре.

На критике да се новац исплаћује јер су избори наредне године, Мали одговара питањем: „Ако је то тачно, зашто се дешавало током ове и прошле године“.

„Не радимо због избора неке ствари које су важне за грађане. Годинама уназад спроводимо економску политику која за циљ има раст привреде и раст стандарда. Економија ни на који начин код нас не дефинише политику. Спроведене мере су како бисмо умањили негативне последице ковида-19. Ми из ове кризе излазимо са много мањим последицама од развијених земаља“, напомиње Мали.

Back to top button