Izdvojene vestiSrbija

Mali: Od ponoći počela prijava za 10.000 dinara, do 8.00 prijavljeno 19.177 dece

SrbijaRealno/Beograd/20.08.23. – Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je od ponoći počela prijava majki za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti i da je do osam sati bilo 10.674 prijava za 19.177 dece.

“Kao što smo i obećali, u ponoć je počela prijava za jednokratnu novčanu pomoć države od 10.000 dinara za sve naše klince i klinceze rođene nakon 21. novembra 2006. godine”, kazao je Mali za Tanjug. Mali je naglasio da prijava traje do 20. septembra i da se obavlja elektronski na adresi idp.trezor.gov.rs . Svi prijavljeni, kaže ministar finansija, dobiće novac, koji će im biti uplaćen na račune u periodu od 25. septembra do 1. oktobra. Mali je istakao i da je za ove namene u budžetu izdvojeno oko 12 milijardi dinara. “Očekujemo da će oko 1.190.000 dece biti prijavljeno i zato smo u budžetu izdvojili 12 milijardi dinara, za svaki slučaj”, kazao je on. Ministar je dodao i da je proces prijavljivanja za ovu jednokratnu pomoć vrlo jednostavan i traje minut ili dva, jer podnosioci prijave odnosno majke treba samo da unesu broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj žele da im bude uplaćen novac.

“Pomažemo majkama, hraniteljima, roditeljima, jer počinje i nova školska godina. Država ovim pokazuje snagu ne samo svojih javnih finansija, već i da vodi brigu za one kojima je naša briga najpotrebnija, a u ovom trenutku smatramo da su to naši najmlađi”, kazao je Mali. On je podsetio i da država od 2020. daje jednokratnu pomoć privredi i pojedincima, precizirajući da su mladi od 16 do 29 godina prošle godine dobili dva puta po 100 evra i dodatnih 5.000 dinara.

“I ovo je još jedan način da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija”, naglasio je ministar. Pravo na uplatu novčane pomoći od 10.000 dinara ima majka deteta, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj pod uslovima propisanim odgovarajućim zakonskim rešenjem, koje je stupilo na snagu 1. avgusta. Prilikom prijavljivanja dece, samohrani očevi, osim pomenutih podataka koje dostavljaju majke, moraju da podnesu i digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da sami obavljaju roditeljsko pravo. Hranitelji deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć, kao i primaoci novčane socijalne pomoći, izuzeti su od prijavljivanja i njima će novčana pomoć biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave.

Back to top button