Izdvojene vestiPolitika

Мали: Одговорна економска политика СНС- у њеном центру човек

СрбијаРеално/БЕОГРАД/26. 11 – Министар финансија и функционер СНС Синиша Мали поручио је данас, на скупу на коме су представљена програмска начела напредњака, да СНС води одговорну економску политику у чијем је центру човек и подизање животног стандарда грађана Србије.

Мали је рекао ће пре краја године просечна плата у Србији бити већа од 600 евра, као и да ће бити достигнут циљ да просечна плата до краја 2025. достигне 900 евра, а пензије буду 440 евра.

Мали је указао да је Србија на добром путу да испуни циљ и да ће Србија ове године имати раст БДП -а већи од седам одсто.

Министар је казао да економска политика СНС има четири стуба, а то су капиталне инвестиције, раст животног стандарда грађана, раст извоза и развој иновација, као и контрла нивоа јавног дуга и очување макрекономске стабилности.

“На рачуну у Трезору јутрос смо имали 370 милијарди динара”, рекао је Мали и додао да је претходна власт оставила актуелној власти само 8,5 милијарди на рачуну, то јест земљу пред банкротом.

Ако говоримо о економској политици СНС и Србије, говоримо о сновима једног човека Александра Вучић који је имао сан да од уништене, разорене и слабе Србије направи економског лидера у реигону, истакао је Мали и додао је Вучић успео у томе.

Напоменуо је Мали да је у основи сваке успешне политике и јака економија и да нема ниједне политике ако немате чиме да је спроводите.

Како је рекао, СНС жели најпре да ојача нашу привреду и економију, како би се створили основи за што бржи раст и подизање животног стандарда грађана.

Напоменуо је да је 2012. затечена уништена држава, са свега 8,5 милијарди динара на рачуну, која није могла да исплати пензије, са великом инфлацијом, затвореним фабрикама, великом незапосленошћу и огромним спољнотрговинским дефицитом.

Мали каже да су донете хитне мере за фискалну консолидацију и да је започет велики инвестициони циклус и развој земље.

Министар финансија је показао дијаграме са економским показетељима, како је рекао, семафор о успесима СНС и Александра Вучића који је остварен у претходних неколико година.

Навео је да је Србија од 2017. и 2018. имала високе стопе раста БДП и прошле година најмањи пад БДП у Европи, као и да ће наша земља током прошле и ове године бити једна од најуспешнијих земаља у Европи по расту БДП-а.

Србија упркос пандемији има јавни дуг испод 60 одсто, критеријума Мастрихта и прошле и ове године је обезбедила помоћ грађанима и приведи од осам милијарди евра.

“Ни на један начин се не играмо са јавним дугом”, поручио је Мали.

Када је реч о страним директним инвестицијама, Мали је навео да су 2012. оне износиле 800 милиона евра, док су сада преко три миљарде евра и чине 65 одсто свих СДИ које долазе у регион.

“Свака нова фабрика значи и ново радно место и додатни прилив за породицу, значи и више пореза и доприноса, више инвестиција, повећање плата и пензија – то је основа економске политике СНС.

Мали подсећа да је незапосленост 2012. износила 25,9 одсто, док је сада много мања, а пре пандемије била испод 10 одсто.

“Смејали су се Вучићу када је рекао да ће просечна плата достићи 500 евра и нису се извинили”, навео је он.

Навео је да је минимална зарада за време претходне власти износила 15.700 динара, док ће од јануара бити већа од 35.000 динара.

Када су у питању пензије, оне су сада стабилне и расту сваке године и од јануара ће бити веће за 5,5 одсто, рекао је Мали и додао да ће пензионери добити додатно и по 20.000 динара.

Говорећи о курсу динара према евру, Мали каже да је од 2008. до 2012. курс скочио са 81 на 113 динара, а да је од доласка СНС на власт стабилан и да грађани више немају разлога да мењају динаре у евре, да их не би појела инфлација, која је 2010. и 2011. била двоцифрена.

Упркос мерама стабилизације од 2014. године имамо једноцифрену и стабилну инфлацију, нагласио је Мали.

“Све ове цифре говоре о успешности наше економске политике, ово је потврда одговорне економске политике СНС у чијем је средишту грађанин Србије”, поручио је Мали.

Како је рекао, Србија сада са СНС побеђује у економији и наставиће да побеђује.

Подсетио је да на програм Србија 2025 који предвиђа додатних 14 милијарди евра инвестиција за бољи живот грађана Србије, од чега у саобраћај девет миљарди, милијарду за водовод и канализацију, 700 милона евра за младе…

За Србију више ништа није немогуће, у питању су милијарде и милијарде евра које улажемо у нашу Србију, казао је Мали.

Додао је да је Србија постала огромно градилиште и да се тренутно гради девет аутопутева и брзих саобраћајница, као и да ћемо се већ на пролеће возити возовима који иду 200 км на сати.

Мали је нагласио да је ова власт под вођством СНС отворила до сада око 250 фабрика широм Србије.

Када је реч о ИТ сектору, каже да је то најбрже растући сектор у Србији и да ће ове године извоз у ИТ-у бити 1,7 милијарди евра, као и да ће бити остварен суфицит од милијарду евра.

“Говорим о сновима једног човека, са Вучићем смо успели да изградимо Србију”, нагласио је Мали.

Каже да је Савски амфитеатар био ругло, док се ту сада налази Београд на води.

“Са СНС и Вучићем повезујемо Србију. Убрзавамо Србију, уместо старих дизелки, нови возови ће од пролећа ићи 200 км на сат. Кренула је и градња метроа и 2028. биће готова прва линија, а друга 2030 године”.

Казао је да су у СНС имали велике снове, јер је Вучић сањао велике снове иако многи нису веровали да ће бити остварени, као и да су ти снови постали стварност.

Сада сањамо још веће снове, поручио је Мали.

Back to top button