Izdvojene vestiSrbija

Мали: Остварује се вишедеценијски сан Београђана

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.11. – На Макишком пољу ће данас, пола века од првог обећања, почети изградња београдског метроа, а министар финансија Синиша Мали поручио је да је све спремно да почну радови и да је данас историјски дан који су чекале генерације наших грађана. Мали је изјавио да не може да сакрије понос и скине осмех са лица, јер данас почиње да се остварује вишедеценијски сан грађана Београда и Србије.

“Деценијама се говори о овоме. Рекли смо да ћемо данас кренути у изградњу, и то и чинимо. На терену је велики број радника, машина, а Београд ће 2028. године имати завршену и у функцији прву линију метроа, 2030. године другу линију”, најавио је министар гостујући у “Новом јутру” Телевизије Пинк.

Истиче да је то важан пројекат за грађане Београда, за становнике Миријева, Kарабурме, Палилуле, Београда на води, Чукарице, Бановог брда…

“Прва линија има 21 станицу и она повезује ова насеља, док ће друга линија повезати Бежанијску косу, Нови Београд, Земун, Славију и Миријево. Трећа линија повезаће грађане Вождовца са Новим Београдом и Бежанијом. Замислите колико ће то променити град”, казао је Мали.

Подсећа да ће метро утицати на цене квадрата, те да се очекује да ће оне бити више за 40-50 одсто. Овако се, каже, подиже вредност сваког дела града кроз који метро буде пролазио.

“Ово је пројекат који потпуно мења перспективу и изглед града”, оценио је Мали и Истакао да су за припремне радове обезбеђена средства у буџету, као и за део који раде кинеске фирме и део који раде Французи.

“Радимо најозбиљније могуће. Чули смо милион пута у прошлости да ће се почети са његовом изградњом, а ми то обећање испуњавамо. Обезбедили смо новац и, с обзиром да је реч о највећем развојном пројекту у земљи, на њему ће радити 40-50 великих компанија, око 500 средњих и мањих компанија и на десетине хиљада радника”, нагласио је.

Истиче да не постоји пројекат који појединци нису критиковали и сматрали „преваром“.

“Све смо то прошли, али смо се борили и изборили, па тако уместо најружнијег дела Београда имате најлепши део престонице и највеће градилиште у овом делу Европе. Смејали су нам се због Београда на води, смејали су се нашим сновима, али смо их остварили.
Они који се смеју су имали шансу у прошлости. Имао је Драган Ђилас могућност да направи Београд на води или Београдски метро, па није урадио ништа. Напунио је своје џепове, а грађанима Београда оставио дугове. Наши снови су другачији и хоћемо да остваримо све оно што смо сањали деценијама, а оно што обећамо, ми и испунимо”, поручио је Мали.

Back to top button