Izdvojene vestiSrbija

Мали: Отворени Балкан ће директно допринети расту целог региона

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 24.12 – Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да је „Отворени Балкан“ визионарска иницијатива председника Александра Вучића, која ће повезати нашу земљу са Северном Македонијом и Албанијом у једну, готово јединствену привредну зону, што ће директно допринети расту целог региона.

„Према проценама Светске банке, уколико све ове мере имплементирамо на прави начин, ми ћемо имати и до седам одсто раста БДП у целом региону. За грађане Србије то много значи, пошто смо ми доминантна економија, највећа привреда у региону. Највећу корист од тог отвореног тржишта управо има наша земља, и по питању извоза, и по питању отварања фабрика…“, објаснио је министар гостујући на Пинку, и додао да нам сада недостаје радна снага, што се највише види приликом запошљавања када инвеститори отварају нове фабрике.

Он је подсетио да је један од споразума који је потписан и споразум о препознавању фитосанитарних и ветеринарских сертификата, што је како је објаснио, до сада била можда и највећа препрека за брзи проток робе кроз границе. Према његовим речима, оно што се признаје у Северној Македонији, признаје се и у Албанији и Србији, што значи да се размишља о бољој будућности, а не о тужној прошлости.

Мали је напоменуо и да ће грађани три земље у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ моћи да раде у било којој од те три земље, а оценио је и да је један од највећих бенефита „Отвореног Балкана“ то што царина, фитосанитарна и ветеринарска инспекција раде 24 сата, седам дана у недељи, чиме се обезбеђује несметани проток робе и људи.

Рекао је да је Европска комисија подржала иницијативу „Отворени Балкан“, јер је и Европској унији у интересу да наш регион економски напредује, а свима нам је циљ улазак у ЕУ.

Министар финансија се осврнуо и на здравствену, енергетску и економску кризу изазвану вирусом корона.

„Земље се поново полако затварају, али свако се бори за себе. Ако се сећате прошле године, имали смо борбу за респираторе, борбу за вакцине, није било јединства, нити слоге“, објаснио је он, и подсетио да је Србија по избијању пандемије реаговала правовремено, пошто је председник Вучић обезбедио респираторе, сву неопходну опрему и вакцине.

Back to top button