Izdvojene vestiPolitika

Мали: За универзитетску инфраструктуру око 150 милиона евра

Србија Реално/БЕОГРАД/22.12 – У пројекат јачања капацитета универзитетског образовања кроз капитална улагања у универзитетску инфраструктуру државних факултета у Србији биће уложено око 155 милиона евра, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Мали је у Скупштини Србије рекао да су крајњи корисници пројекта студенти Универзитета у Београду, односно више од 13.000 студената изабраних факултета, а период реализације пројекта је предвиђен у периоду од 2021. до 2026. године.

Према његовим речима, пројекат ће омогућити изградњу нових зграда и реконструкцију постојећих објеката на више факултета, што је, каже, укупно око 90.600 квадрата.

Пројекат се односи на Факултет музичке уметности, Факултет примењених уметности, Факултет ликовних уметности, Кампус техничких факултета, Факултети за географију и безбедност и Биолошки факултет.

Међу бенефитима пројекта, Мали је споменуо и бољи квалитет образовања и услова за учење, примену савремених стандарда одрживе изградње и рада универзитетских центара, обнову постојећих објеката због побољшања сигурности и енергетске ефикасности.

Представљајући Предлог закона о потврђивању оквирног споразума о зајму између Банке за развој Савета Европе и Србије за пројектни зајам – универзитетска инфраструктура, Мали је рекао да ће се средствима узетим од Банке финансирати радови и опрема, а да ће Србија финансирати грађевинске дозволе, таксе…

Back to top button