DruštvoIzdvojene vestiTurizam

Матић: Грчка најсигурнија дестинација, могуће и ублажавање мера за српске туристе

Министарка туризма, трговине и телекомуникација Србије Татјана Матић говорила је данас у јутарњем програму о условима путовања наших туриста у инострантво и о успешним договорима са партнерима у иностранству уочи овогодишње летње туристичке сезоне.

Она је подсетила да је летња туристичка сезона у Грчкој отворена пре неколико дана и да су и даље на снази иста правила: да деца старија од 5 година морају имати ПЦР тест, да одрасли могу да уђу у Грчку или са потврдом о ревакцинацији старом најамње 14 дана или са негативним ПЦР тестом на корона вирус не старијиим од 72 сата. Министарка Матић није искључила могућност да би мере које су тренутно на снази могле бити ублажене током сезоне, па би у том смислу нашим грађанима који иду на одмору Грачку већ од јуна могао бити довољан само антигенски тест. “Одлука о ублажавању мера зависи искључиво од надлежних у Грчкој. Они су најавили поступно ублажавање мера у пет фаза. У почетку, мере ће бити рестриктивније, али су наше колеге из владе Грчке изразили наду да ће већ од јуна мере бити ублажене.

За сада, сви наши грађани могу да отпутују у Грчку са потврдом о ревакцинацији или са дигиталним сертификатом. Они који се нису вакцинисали морају имати негативан резултат ПЦР теста, с тим да се на граници од наших туриста може тражити да поново ураде тест.

Kоначно, при уласку у Грчку, наши грађани мораће да попуне тзв. ПЛФ формулар. Желим да истакнем да ће иста правила важити и за све Грке који туристички долазе у Србију”, указала је министарка Татјана Матић и подсетила да је у Грчкој и даље на снази полицијски час од пола један ноћу до 4 часа ујутру, као и да ће на плажама и на јавним местима бити обавезно држање прописане дистанце и ношење заштитних маски.

Министарка је истакла да су влада Србије и министарство туризма, трговине и телекомуникација Србије журили да се што пре постигне договор са Грчком, јер је око 220.000 наших грађана прошле године платило летовање агенцијама, агенције су тим новцем платиле својим грчким партнерима, па је због забрана тај новац од прошле године практично заробљен.

Матићева је подсетила да је председник Србије Александар Вучић недавно најавио сличан споразум и са Египтом.”Тренутно је за одлазак у Египат потребно да наши грађани имају негативан резултат ПЦР теста, али су у току преговори о признавању наших серетификата о вакцинацији, као и иницијатива да се Египћанима омогући брже издвања виза за групне посете. Наши грађани ће моћи да путују и у Турску само са нашом потврдом о вакцинацији, а исто правило ће важити и за туристе који из Турске долазе на одмор у Србију.

Ми смо дозволили да турски туристи који су вакцинисани могу да доводе своју децу испод 18 година која не морају да се тестирају, али то важи и за наше грађане који иду на одмор у Турску. Kада говоримо о Хрватској, тамо су два дана након нашег споразума са Грчком унилатерално донели одлуку да се прихватају наше потврде о вакцинацији, па је улазак у Хрватску за грађане Србије дозвољен без посебних рестрикциј”, предочила је министарка Матић.

Путовања у Црну Гору за грађане Србије биће дозвољена такође без рестрикција.

Извор: Курир

Back to top button