Srbija

Матић: Мокра Гора раме уз раме са швајцарским селима, не заостају ни Гостиље, ни Тршић

СрбијаРеално/БЕОГРАД/5.12 – Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је за РТС да је Светска туристичка организација препознала Мокру Гору као изузетан пример руралне дестинације са великим потенцијалом за унапређење сеоског туризма. Јако смо поносни што су се наша села, поготово Мокра Гора која је међу победницима, нашла раме уз раме са селима из Швајцарске, Аустрије, Шпаније која су такође награђена, истиче Матићева.

Генерална скупштина Светске туристичке организације Уједињених нација прогласила је туристичко насеље Мокра Гора за једно oд најбољих туристичких села на свету. Изабрана је међу више од 170 пријављених села из 75 земаља света, што је јасна демонстрација њених изузетних вредности.

Србија је имала три кандидата – Мокру Гору, Тршић и Гостиље које је високо оцењено на тој листи.

Матић је навела да је Светска туристичка организација, додељујући ту награду, препознала Мокру Гору као изузетан пример руралне дестинације са великим потенцијалом за унапређење сеоског туризма.

“Награда је значајна пре свега као вид једног препознавања вредности и квалитета која наша сеоска домаћинства и наша села имају, и јако смо поносни што су се наша села, поготово Мокра Гора која је међу победницима, нашла раме уз раме са селима из Швајцарске, Аустрије, Шпаније која су такође награђена. То су дестинације које су познате као изузетне туристичке дестинације, и у том смислу ако смо ми у категорији сада са њима препознати пре свега говори да сеоски туризам има сјајну будућност у Републици Србији”, наводи Матићева.

Оцењује да је Светска туристичка организација препознала Мокру Гору као изузетан пример руралне дестинације са огромним потенцијалом за унапређење сеоског туризма – да је то туристичко село које негује културу и чува традицију, слави разноликост, пружа могућности за развој одрживог туризма и чува биодиверзитет.

“Оно што је Мокру Гору издвојило од осталих је чињеница да је ово село које негује културу, чува традицију, чува биодиверзитет што је јако значајно, и један вид еколошког туризма који је практично у наредном периоду доминантан у свим предвиђањима и анализама Светске туристичке организације”, наводи гошћа Јутарњег дневника.

Објашњава да је ова награда изузетно значајна како за Мокру Гору тако и за Гостиље и Тршић.

“Поготово за Гостиље које је ушло у најужи круг и можда већ следеће године и то село можда буде проглашено као једно од најбољих”, наводи министарка и оцењује да награда за сва наша сеоска домаћинства предтавља пре свега велики подстрек.

Наводи да су управо места попут Мокре Горе, али и нека мања места, као и еко туризам, привукла велики број домаћих туриста током ове две године пандемије.

Говорећи о броју туриста наводи да је ова година боља у односу на претходну.

“Ова година је била много боља него претходна, мада ни ова није почела сјајно. Ми смо закључно са септембром имали девизни прилив од туризма који је био милијарду и сто педесет милиона евра у нашој најбољој туристичкој сезони 2019. имали смо милијарду и четиристо милиона евра. Дакле, разлика није тако велика са обзиром на то колико су се околности промениле од 2019. до 2021. Имали смо око 2,5 милиона долазака туриста, наравно у већини су то домаћи туристи и 10 милиона ноћења у Србији, то су заиста охрабрујући подаци имајући у виду услове, околности у којима смо живели и радили ове године”, казала је Матић.

Изузетно је било значајно, додаје гошћа Јутарњег дневника, посебно за стране туристе када смо стављени на Зелену листу Европске уније.

“Ми смо практично од јуна до септембра имали скок долазака страних туриста 73 одсто, захваљујући томе што смо били безбедна дестинација и то је између осталог важно и за крај сезоне”, оценила је министарка.

Говорећи о новогодишњим аранжманима наводи да је према информацијама које има од хотелијера и пружаоцима услуга смештаја, у туристичким центрима, на планинама и бањама све распродато.

Наводи да мере које су на снази треба да се поштују како би наставио да пада број оболелих, али да је важан и број вакцинисаних.

Почетком недеље Влада је ограничила цене пет намирница на 60 дана, ради стабилности на тржишту.

“Контрола за нашу прву уредбу коју је Влада донела везано за ограничавање цене брашна односно за максималну цену хлеба тип-500 познат као сава хлеб имали смо контроле и било је нешто више од 200 пријава и прекршајних казни”, наводи гошћа Јутарњег дневника.

Међутим, додала је, када је у питању сад нова уредба која се односи на шири спектар пет животних намерница, морам да кажем да смо ми још увек у припреми великих трговачких ланаца за примену ове мере јер она се односи на то да се цене морају вратити на ниво од 15. новембра и тренутно је ситуација стабилна, нема никаквих пријава у вези са кршењем ове мере.

“Видећемо од следеће недеље како ће се ствари развијати. Оно што је пракса показала је да углавном велики трговачки ланци одмах примењују меру без већих кршења. Дешава се у мањим неким радњама у унутрашњости Србије”, оценила је министарка.

Говорећи о произвођачима наводи да држава има механизме и да је она и деловала и у смислу подршке произвођачима.

“30.000 тона брашна је кроз робне резерве издвојено за подршку млиновима и пекарима и у том смислу ми ћемо и даље пратити ситуацију на терену, и ако буде потребно и са другим мерама ћемо ка произвођаџима ићи да бисмо њима олакшали између осталог, и да они не би били ти који ће понети највише или платити цену ових мера. Мислим да се то никако неће десити”, прецизирала је Матић.

Упитана да ли има потрошачи треба да брину након истека ових 60 дана наводи да они не треба да брину.

Back to top button