DruštvoIzdvojene vesti

Матић: Нова кампања “Кликни на сигурно, купуј проверено” научиће грађане да безбедно и легално купују онлајн

СрбијаРеално/БЕОГРАД/17.11. – У првој половини 2021. године број и вредност поруџбина путем интернета, плаћених у динарима већи је од броја и вредности поруџбина у свим осталим валутама збирно, у поређењу са истим периодом 2020. године. Са растом трговине преко интернета, расте и удео нелегалне трговине преко интернета, те је поред унапређења надзора, неопходно и едуковати потрошаче.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Америчка привредна комора и е-Комерц Асоцијација покренули су кампању „Кликни на сигурно, купуј проверено“, која има за циљ подизање свести грађана и едукацију о безбедној и легалној трговини преко интернета. Имајући у виду раст електронске трговине на интернету, један од циљева кампање је и информисање јавности и указивање на многобројне предности легалне е-трговине као што су: потрошачка права, заштита грађана од преваре, заштита права легалних е-трговаца и позитиван утицај на државни буџет. 

„Тренд убрзаног развоја утиче на раст прихода од е-трговине, али и развој нелегалног тржишта, посебно робе широке потрошње, одеће, дуванских производа, алкохола, лекова, техничке робе и слично. Према званичним подацима у првој половини 2021. године број укупних трансакција плаћања картицом путем интернета износио је 14,7 милиона, од чега је број динарских плаћања на сајтовима српских трговаца износио близу 11 милиона трансакција, што је за 91% више него у првој половини претходне године. Истовремено, вредност поменутих трансакција износила је преко 25 милијарди динара, а то је раст од 99% у односу на исти период прошле године.“ – изјавила је Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација.

,,Поред раста трговине, остварени су и одлични резултати у сузбијању нелегалне трговине преко интернета, али неопходно је и да у томе наставимо” – закључила је Матић. 

Како препознати легалног е-трговца?

Купци често немају довољно знања да препознају која интернет продавница послује легално, нити имају довољно информација како извршити проверу електронских трговаца. Кампања „Кликни на сигурно, купуј проверено“ треба да подстакне и охрабри грађане Србије да користе услуге е-трговине као и да одговори на често постављена питања, као што су: Како безбедно куповати на интернету? Како препознати да је веб-шоп страница сигурна? Шта треба урадити ако наручени производ не дође и да ли смо и како заштићени као онлајн купци?

„Куповина на интернету доноси потпуно ново искуство за потрошаче и прилику да брзо и лако обезбеде производе и услуге, упореде цене, пронађу снижења, уштеде новац и време, а када грађани купују од легалних е-трговаца регистрованих у Србији, имају сва права регулисана законима Републике Србије. Због тога нам је главни циљ да допринесемо информисању грађана о начинима за препознавање легалних онлајн радњи, безбедних начина плаћања наручене робе, као и да их упознамо са потрошачким правима које имају.“ – истакао је Иван Милетић, први потпредседник AmCham-a.

За све информације посетите сајт Министарства трговине, туризма и телекомуникација, страницу ”Кликни на сигурно, купуј проверено” – https://mtt.gov.rs/tekst/34232/klikni-na-sigurno-kupuj-provereno.

Back to top button