Svet

Međusobne optužbe Kijeva i Moskve za eksploziju na brani, poplava i evakuacije

SrbijaRealno/Moskva-Kijev/06.06.23. – Proruske vlasti u delu Hersonske oblasti u Ukrajini, koja je pod njihovom kontrolom, proglasile su vanredno stanje u Novoj Kahovki, zbog urušavanja brane.

Kako navode, 600 kuća je poplavljeno, prenosi TASS. Proruske vlasti tvrde da je šteta na hidroelektrani u Kahovki izazvana granatiranjem Kijeva i da je to nanelo ozbiljnu štetu životnoj sredini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je danas Rusiju da su njene snage iznutra digle u vazduh branu hidroelektrane Kahovka na jugu Ukrajine. “Danas su ruski teroristi izveli unutrašnju detonaciju struktura hidroelektrane Kahovka. Oko 80 naselja je u zoni poplava”, naveo je Zelenski na Telegramu. Kijev, koji je za eksploziju na velikoj brani hidroelektrane na jugu zemlje optužio Moksvu , istražuje incident kao navodni ratni zločin i kao moguće kriminalno uništavanje životne sredine ili “ekocid”, saopštila je danas kancelarija ukrajinskog državnog tužioca, prenosi Rojters.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je danas napad na branu Nova Kahovka koji, kako je naveo, još jednom pokazuje brutalnost ruskog rata u Ukrajini i upozorio da su ugrožene hiljade civila i pričinjena šteta životnoj sredini. “Ovo je nečuven čin koji još jednom pokazuje surovost ruskog rata u Ukrajini”, napisao je Stoltenberg na Tviteru. Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse naveo je i da uništavanje brane “dovodi u opasnost hiljade civila i izaziva ozbiljnu štetu po životnu sredinu”. Obaveštajna služba Ukrajine planira terorističke napade u Rusiji, uključujući i korišćenje “prljave bombe”, saopštila je danas ruska Federalna služba bezbednosti FSB.

“Ruska Federalna služba bezbednosti je dobila dodatne informacije o umešanosti ukrajinskih specijalnih službi u planiranje i pripremu akata međunarodnog terorizma”, navodi se u saopštenju FSB, prenosi TASS. Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je i da su privedena dva pilota vazduhoplovne jedinice Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, koji su priznali da su pripremali terorističke napade u Rusiji. Jedinice protivvazdušne odbrane borbene grupe Dnjepar oborile su ukrajinski avion Su-25 u blizini Hersona, saopštile su proruske vlasti Hersonske oblasti. Oboreni avion je bio jedan od dve borbene letelice koje su davale podršku prelazku reke ukrajinskih jedinica u blizini naselja Babino,a drugi avion se povukao, rekao je u ponedeljak predstavnik hitne službe Hersonske oblasti, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, avion je oboren raketom zemlja-vazduh ispaljenom s ramena,a letelica se srušila u blizini naselja Osokorovka. Aranžman kojim pet zemalja suseda Ukrajine mogu da ograničavaju uvoz ukrajinskih žitarica produžava se do 15. septembra, saopšteno je iz Evropske komisije. EU je 2. maja dozvolila pet zemalja – Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj da na domaćim tržištima zabrane prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, uz dozvoljavanje tranzita kroz njih za izvoz u druge zemlje, uključujući i druge zemlje EU, prenosi Rojters.

Back to top button