Svet

Медведев: Односи Русије и САД замрзнути на апсолутној нули

СрбијаРеално/Москва/20.06.22. – Русија сада нема никакве односе са Сједињеним Америчким Државама, они су на апсолутној нули, односно није их могуће додатно замрзавати, изјавио је данас заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

„Сада немамо никакве односе са САД. Они су на нули по Kалвиновој скали. И њихово одмрзавање сада није потребно. И за сада није потребно ни преговарати с њима. То је штетно по Русију“, рекао је Медведев за Спутњик. Он сматра је да је сада најнеповољније могуће време за нове преговоре са САД о продужавању Споразума о смањењу стратешког наоружања (СНВ-3).

„То ће зависити од одлуке председника државе. Kао човек који има директан однос према том споразуму и који га је потписао 2010. године, сматрам да је сада најнеповољније могуће време за нове преговоре“, рекао је Медведев.

Према његовој оцени, још прошле године су преговори вођени у измењеним околностима, а сада су у „мртвој зони“. Администрација председника САД Џозефа Бајдена продужила је за пет година, односно до 2026, Споразум о смањењу стратешког наоружања, који омогућава јединствену руско-америчку контролу над нуклеарним наоружањем.

Русија и САД су почеле усаглашавање параметара будућег споразума о ограничењу нуклеарног наоружања, али су прекинуле дијалог након почетка специјалне војне операције у Украјини. Амерички Стејт департмент је саопштио да је Вашингтон спреман да размотри могућност нове рунде стратешког дијалога с Русијом, али да жели доказе о добронамерном приступу Москве.

Back to top button