Svet

Meloni: Nacionalni energetski interesi na prvom mestu

SrbijaRealno/Rim/01.10.22. – Liderka krajnje desnice Ðorđa Meloni, naredna premijerka Italije, u prvom obraćanju javnosti od održavanja izbora, obećala je danas da će nacionalne interese staviti na prvo mesto u borbi protiv rastućih troškova energije.

Meloni se obratila poljoprivrednicima i proizvođačima na poljoprivrednom sajmu u Milanu nakon što je ruska kompanija Gasprom obavestila italijanskog gasnog giganta ENI da Italiji danas neće biti isporučen gas, preneo je AP. Meloni je snažno podržala Ukrajinu, a jedan od njenih prvih tvitova posle pobede na izborima bio je odgovor na čestitku ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

„Znate da možete da računate na našu lojalnu podršku slobodi ukrajinskog naroda!“, napisala je ona 27. septembra.

Tokom protekle sedmice Meloni je imala niz sastanaka iza zatvorenih vrata sa saveznicima i odlazećom vladom, preneo je AP, dodajući da će Italija uskoro dobiti svoju prvu vladu krajnje desnice od Drugog svetskog rata. Većina razgovora ticala se visokih troškova energije i odgovora EU nakon što je Nemačka objavila da će potrošiti do 200 milijardi evra pomažući potrošačima i preduzećima, odbijajući da podrži uvođenje evropske gornje granice cene gasa, što su Italija i druge zemlje tražile.

Meloni je kazala da ako njena vlada preduzme slične mere, to ne treba posmatrati kao neku populističku, nacionalističku reakciju, već kao „lucidnu““ strategiju za „odbranu nacionalnih interesa kako bi se došlo do zajedničkih rešenja““.

Back to top button