Izdvojene vestiSrbija

Мештани Јадра Вучићу о дилемама око Рио Тинта, али и другим…

СрбијаРеално /ГОРЊЕ НЕДЕЉИЦЕ/ 4. 12 – Мештани Јадра, који су се данас у Горњим Недељицама окупили како би са председником Александром Вучићем разговарали о потенцијалној експлоатацији рудника у том крају и пројекту Рио Тинта, постављали су и друга питања у вези са побољшањем живота грађана тог краја.
Питања су се односила и на изградњу путева у засеоцима, проблемима са нисконапонском мрежом, исплати зарада неисплаћених из 2004. године, а такође и износили проблеме незапослених чланова породице, надокнаде штете на објектима оштећеним током поплава 2014., могућност заштите од могућих поплава, пре свега изливања Дрине.. уз захвалност што је дошао у њихов крај.

Вучић је на почетку сусрета рекао да жели да саслуша грађане, да чује шта су им највећи проблеми и бриге и да ли постоји било каква могућност да им се помогне и да ће свима по завршетку разговора одговорити.

Мештанин Горње Недељице Борислав Kарајџић је Вучићу пренео да је за грађане непознаница све у вези са Рио Тинтом.

„Да се не лажемо, нетранспарентност њихова, као компаније, која је све ове године присутна овде, али са мало података које мештани горњег Јадра могу да добију“, рекао је Kарајџић.

Kако је рекао, грађани су забринути и питају на који начин држава мисли да реши однос са Рио Тинтом.

„Народ овде не жели Рио Тинто, јер немају никакво знање о томе. . . А, све је почело са депонијом, коју хоће да спуте у две реке између Јадра и Kорените које су плавне“, указао је Kарајџић и упитао да ли ће држава стати иза свог човека.

Додао је да су мештани писали свим министрима, али ниједан званичан одговор нису добили, наводећи да је су одговори потребни што пре, да се не би манипулисало људима.

„Људи не желе рудник, а све је почело са депонијом која ће уништити комплетну долину Јадра и све што радимо генерацијама, прозиводимо храну. Депонија ће нам пресудити, 22 села у долини Јадра биће уништена и неће постојати“, рекао је он и додао да им је драго када неко дође да разговара, да решава проблеме, јер другу земљу немају.

Замолио је председника да помогне да се сачува Јадар, да не буде депоније…

Мештанин Великог села рекао је да су људи у великој пометњи због питања велике загађености.

„Политика је узела маха, овде је најмање у питању Рио Тинто. Kада буду папри на столу, извештај видећемо како ћемо се изјаснити око Рио Тинта“, рекао је он.

Истакао је да је мештанима Великог села проблем инфраструктура, односно недостатак пута преко реке, који је однела поплава, а који сами не могу да реше.

Додао је да је нисконапонска мрежа добра.

За Миладина Ðурђевића је највећи проблем стална промена планова Рио Тинта, додајући да су изненада прошле године позвали грађане да разговарају о инсталирању јаловишта у долини Јадра.

„Од ове плодне равнице живи цео овај крај. Ако нам узму ову равницу за јаловиште… Страхови су од исељења, поплава, демографије, за гробље, за наше претке, храм… „, рекао је он, али и истакао да је Вучић први државник који је дошао у њихов крај да разговарају.

Још један мештанин Горње Недељице пожалио се на рудник, али и на то да је писао кабинету председника, али да није добио одговор, на шта је Вучић узвратио да је одговор добио, са потписом генералне секретарке Сузане Пауновић, али да очигледно није задовољан одговором.

Он је пренео председнику да им сваких 15 до месец дана радници Рио Тинта шаљу писма, врше притисак да мештани продају земљу, и то за 160 евра за ар.

„Нема земље за продају“, рекао је он и додоа да рудник не треба јер имају плодну земљу, на којој гаје животиње, ратарске културе…

„Kад буде рудник, депонија, неће бити воде ни за пиће, ни за стоку, онда је све уништено“, уверен је.

Немања Алексић из месне заједнице Симино брдо, у селу Драгинац, рекао је да имају проблема са струјом, водом, путевима, али да их брине и рудник, питајући шта ће они у том селу да раде ако дође рудник литијума.

„Где ћемо да идемо, нама неће доћи нико у Симино брдо, бићемо на ивици, бићемо приморани да се иселимо“, рекао је Алексић, на шта је Вучић констатовао да је Симино брдо бити окружено 40 одсто територијом рудника.

Снежана Стефановић, из месне заједнице Руњани рекла је да она и мештани указују поверење председнику и Вучићу,додајући да њих брине, иако није предвиђена директна експлоатација руда у том месту, то што су обухваћени планом посебне намене.

“Да ли то значи да ће и код нас некад почети експлоатација? Да ли ће људи имати проблема у вези са грађевинским дозволама“, занимало је Снежану.

Вучић ју је упитао да ли из те месне заједнице има људи који раде у фабрикама Адиент и Минт, које су у претходних неколико година отворене у Лозници, на шта је она одговорила да их има итекако и да су сви задовољни.

Једна мештанка Јадра искористила је посету председника да му се пожали на проблеме свог оца, који је каже, радио у Лозници, у Зајачи, а још му дугују значајан број зарада, додајући да је и сама против Рио Тинта.

„Упућена сам, све ће бити затровано до Београда“, тврди она, али на питање председника ко је то објавио, где је то прочитала одговорила је да то „многи кажу“.

На недостајуће путеве председнику су се пожалили мештани села Дворска, посебно уз молбу да се уради шест километра пута, ширине три метра.

Један мештанин, који се није представио , али је рекао да је дошао из Америке пре садам, осам година и засадио воће скренуо је пажњу на то да би требало мало објективније размишљати.

„ Ако немаш воду за наводњавање, немаш ништа. Ако ћеш да доводиш воду са Дрине или из реке, треба пет филетера да ставим за наводнајвање по систему кап по кап… Ако је бог одредио, ако не искористимо литијум, не почнено да производимо батерије, увозићемо их…Али , треба све заштити“, рекао је он и приметио: “шта год је ново ми нећемо”.

Back to top button