Svet

Мигранти насилно срушили ограду и ушли из Белорусије у Пољску

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 10.11 – Велике групе миграната су наводно успеле да пробију ограду на граници између Белорусије и Пољске, преносе агенције.

Десетине људи успеле су да сруше ограду у близини села Kринки и Бјеловјежа и пређу границу, јавила је пољска агенција ПАП позивајући се на локалну радио станицу Бјалисток. Станица цитира портпарола граничних снага која је рекла да су у оба случаја насилно срушене ограде на граници. Неки мигранти су одведени у Белорусију, док су други успели да побегну – рекла је она.

На белоруској страни су стотине миграната. Пољска одбија да прими мигранте на своју територију, па је последњих недеља послала стотине припадника својих снага на границу и подигла бодљикаву жицу, у настојању да спречи сваки покушај миграната да се пробију.

Белоруски председник Александар Лукашенко затражио је у уторак да се мигрантима дозволи улазак у Пољску. У интервјуу је рекао да већина њих жели да иде даље, односно у Немачку.

Европска унија оптужила је Минск да помаже мигрантима да стигну до спољних граница Уније у Пољској, Литванији и Летонији у знак одмазде за санкције Запада уведене Белорусији због политичке репресије сопствене опозиције.

Лукашенко, који је назван „последњим диктатором Европе“, негирао је да је намерно доводио људе из кризних земаља као што су Сирија, Авганистан, Либија и Ирак, а затим их пребацио на границу са ЕУ.

Back to top button