Izdvojene vestiSrbija

Михајловић: Ангажовани сви ресурси за покретање капацитета у ТЕНТ-у

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 13.12 – Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, рекла је приликом обиласка Термоелектране „Никола Тесла“ у Обреновцу да је тренутно 30% укупног капацитета електроенергетског система ван погона, али да ће се током дана тај проценат смањивати и да се у наредна два дана очекује стабилизација ситуације.

„Важно је да грађани добију све информације о стању електроенергетског система, чији рад је угрожен због временских непогода. Добро је што ХЕ раде одлично, као и ветроелектране. Отежани услови су у „Електропривреди“ и дистрибутивном систему. Што се тиче ЕМС-а, ту нема проблема. Највећи проблеми су и даље у Лозници, Краљеву, Ваљеву, Ужицу, Чачку. Више од 2.000 трафо-станица је ван погона и од
синоћ сви ресурси и капацитети су у функцији решавања тих проблема. Заједно радимо сви, и Министарство, ЕПС, ЕДС, ЕМС, као и друга министарства и јавна предузећа”, рекла је министарка.

„Путеви Србије“ помажу да се допре до далековода и трафо-станица које су у квару“, рекла је она.
Михајловићева је изјавила да држава чини све да помогне да погони у ТЕНТ наставе да раде, а да се покрену они који су имали проблема са допремањем угља.

„Синоћ смо на радној групи договорили хитну испоруку додатних количина мазута како бисмо што пре покренули блокове у ТЕНТ-у који су ван погона због застоја у допремању угља. Уз велико залагање свих у Министарству и Влади обезбедили смо у току ноћи 50 цистерни мазута и испоруке се настављају. Хвала и НИС-у на ефикасности и „Београдским електранама“ на обезбеђеним аутоцистернама, као и
„Путевима Србије“, који су чистили пут до Обреновца, хвала полицији која је обезбедила пратњу за конвоје цистерни“, рекла је она.

Михајловићева је истакла да је у кризним ситуацијама, каква је тренутно, приоритет да се систем стабилизује, а да се након тога анализира функционисање електроенерегетског система.
„Сад је криза и нећу да трошимо енергију на тражење кривца и одговорности. Дајте да решимо проблем, стабилизујемо ситуацију, а после ћемо анализирати“, изјавила је Михајловићева.

Милорад Грчић, директор ЕПС-а, рекао је да екипе ЕПС-а непрестано раде на отклањању проблема.
„Проблеми које имамо су јуче настали због снега и мраза и застоја у бункерима. Проблеми су настали јер тренутно имамо угаљ најгорег могућег квалитета. Чистимо бункере и надамо се да већ нешто после поднева крене стабилизација ситуације“, рекао је он.

Back to top button