Izdvojene vestiSrbija

Михајловић: До вечерас ће сви добити струју

СрбијаРеално/БЕОГРАД/15. 12 – Грађани и привреда који су остали без електричне енергије добиће је у току дана, евентуално до вечерас, а о одговорности ћемо разговарати када се ова енергетска криза заврши, изјавила је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

“Ми се и даље налазимо у енетргетској кризи која је једним делом проузрокована елементарним непогодама, када говоримо о дистрибутивном сектору, а другим делом недостатком квалитетног угља у ЕПС-у”, изјавила је Михајловић на конференцији “Окрени на зелено” у организацији ЕУ.

Према њеним речима, неће се то баш тако брзо све средити али, додала је, “чињеница је да људи раде 24 сата, да А 3 блок ТЕНТ-а очекујемо јако брзо да видимо већ на мрежи, ТЕНТ Б1 је већ ушао на мрежу, мислиим да је већ сада негде 400 мегавата снаге”.

Она је оценила да се ситуација поравља, али је чињеница да системски проблеми у електроенергетском сектору не могу да буду решени преко ноћи.

“Дакле, ово је резултат неких лошијих потеза, претпостављам претходних неколико година и ми то сад трпимо, али што се тиче грајана и привреде, што је у овом тренутку најважније, имаће у року од данас, евентуално вечерас струју. А када говоримо о овом стратешком питању, решаваћемо га наредних дана и недеља, али ће Србија имати довољне количине електричне енергије”, истакла је министарка Михајловић.

Она је рекла да ће се о одговорности разговарати када се заврши криза.

“Што се тиче одговорности, без обзира колико ме нападају, и даље стојим иза тога да ми из кризе морамо да изађемо, јер ово није летња киша која је пала, па је све прошло. Ово је озбиљна ствар. Ми јесмо у озбиљној кризи, кад све будемо завршили све треба да посложити, сва имена и презимена морају да се нађу на томе, са све мојим именом, никакав проблем, али морамо да знамо шта се радило свих претходних година”, изјавила је Михајловићева.

Поставила је питање зашто Србија нема довољне количине квалитетног угља у временима енергетске кризе у Европи.

“Будући да данас због ситуације са ценама електричне енергије на европском тржишту многе земље држе у својим резервама термокапацитете и онда када је нека кризна ситуација они са термокапацитетима излазе и чувају стабилност, ми на жалост у овој ситуацији са нашим термокапацитетима нисмо били у стању да се са тиме на прави начин изборимо”, рекла је министарка енергетике.

Back to top button