Izdvojene vestiPolitika

Михајловић: Договор у Сочију о гасу велики резултат за безбедност Србије и привредни раст

СрбијаРеално/БЕОГРАД/26.11 – Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, изјавила је, гостујући на да је договор који су председници Вучић и Путин постигли о цени и испоруци гаса велики резултат за безбедност Србије и за
привредни раст.

Она је поновила да цене гаса за домаћинства остају непромењена.

„Договор о цени гаса који су постигли председници Вучић и Путин велика је и врло важна вест. То није само питање добрих односа два председника и добрих политичких односа две државе, то је важно за енергетску стабилност и безбедност наше земље.

Имаћемо довољно гаса и сигурно снабдевање, не само у наредних шест месеци. То сигурно значи и да цене за домаћинства остају непромењене, а за привреду то значи да остаје конкурентна и да можемо да очекујемо даљи раст, а то ће свакако допринети новим инвестицијама, јер ће поспешити гасификацију. Цена од 270 долара за хиљаду кубних метара је 3,6 пута нижа од тренутне цене на европским берзама и то нема ниједна друга држава“, рекла је за РТС.

Михајловићева је поновила да ће Србија радити на проширењу капацитета подземног складишта Банатски Двор и градити ново складиште гаса.

„Ово је тренутак када треба да размишљамо о стратешким резервама гаса и да планирамо дугорочно, јер је сигурно да нас енергетске кризе очекују у наредним годинама и деценијама, с обзиром на раст потрошње. Не мора проблем бити код нас, видели смо како се ситуација у Бугарској одразила не читав регион“, рекла је потпредседница владе. Михајловићева је најавила и да ће се градићемо нови е енергетски капацитети те да сев разговара о свим изворима.

Рекла је да Србија има довољно потенцијала да са новим капацитетима буде енергетски довољна и да не мора да увози струју и поновила да цене за домаћинства остају исте.

„Србија мора да гради нове електроенергетске капацитете, јер 30 година нисмо изградили ниједан. У годинама и деценијама испред нас сигурно нас очекују још већа потражња и потрошња енергије и јасно је да морамо да градимо нове средње и велике хидроелектране, соларне и ветроелектране, али и да разговарамо о нуклеарној енергији. Да ли ће то бити стандардне или модуларне електране са новим технологијама, да ли постоји могућност да их градимо код нас или да учествујемо у изградњи у некој другој држави – о томе ћемо разговарати. Суштина је да имамо довољно потенцијала за производњу енергије да не морамо да је увозимо, и то је циљ, да будемо енергетски довољна земља“, рекла је Михајловић.

Поновила је да цена струје за домаћинства остаје иста, а да ће цена за привреду бити ствар договора, али и да ће свакако бити нижа од цене на европским берзама.

„Разговараће компаније међусобно, односно ЕПС са привредним субјектима о цени, али суштина је да је држава обезбедила довољно енергије и енергената, што је први услов да привреда може да функционише и да будемо енергетски безбедни и стабилни. Свакако за домаћинства цена остаје иста до краја зимске сезоне“, закључила је Михајловић.

Back to top button