Politika

Михајловић: Држава обезбедила функционисање енергетског сектора

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 21.12 – Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике рекла је да снег није био једини узрок проблема у електроенергетском сектору, већ да због лошег планирања и руковођења у ЕПС-у Србија није у ситуацији да извози електричну енергију.

Она је, гостујући на Телевизији Хепи, рекла да руководство „Електропривреде Србије“ није адекватно припремило копове за зиму, а да је, истовремено, давало информације да има довољно угља високог квалитета.
„Цена струје је данас 420 евра за мегават-час. У марту и априлу је била 50 евра на тржиштима у Европи. Цена расте из дана у дан, као и цена гаса, данас је 1.600 евра за хиљаду кубних метара. Да је ЕПС на време припремио копове, имали бисмо довољно електричне енергије за нас, а и за извоз, па бисмо могли да зарадимо, уместо што сада увозимо струју. Очито постоје проблеми у раду ЕПС-а. Ми смо у априлу формирали Радну групу за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима и све време од тада су нас људи из ЕПС-а, директори, и писмено и усмено информисали да су копови спремни, да има довољно угља, да је квалитет угља задовољавајућ, а на крају се испоставило да то није тако. Они су и председнику и мени рекли, када смо обилазили радове на ремонту Блока Б1, да када то буде готово, нећемо увозити струју“, рекла је Михајловић.

Казала је да су сви блокови у ТЕНТ-у на мрежи, али да снага није на максималном нивоу.

„Држава се укључила, обезбеђујемо све што је потребно за читав енергетски сектор. Било је разних ситуација у прошлости, укључујући бомбардовање и поплаве, као и покушаје да се намерно гасе ТЕ, како би се увозила струја после 2000. године. Ситуација у ТЕНТ-у није само због снега, већ и због чињенице да копови нису били спремни за зиму. Добијали смо извештаје у којима се наводи да има 1,3 милиона тона угља на депонијама, али о квалитету угља нису водили рачуна“, објаснила је она.

Михајловић је поновила да ће бити довољно енергије и за домаћинства и за привреду.

„Грађани ће имати довољно електричне и топлотне енергије и гаса. Ако је неко реаговао правовремено, онда је то држава. Министарство и Влада раде свакодневно како бисмо обезбедили довољно енергије и за привреду и за грађане, али то кошта. Све ће бити узалуд ако не спроведемо одређене промене у ЕПС-у. Дистрибутивни сектор ће имати још проблема, али сада знамо колико им је средстава потребно за модернизацију и одржавање. Док нису били одвојени од ЕПС-а, нисмо имали јасну слику о томе колико се заиста новца одваја за дистрибутивну мрежу“, рекла је она.

Back to top button