Politika

Михајловић: Еколошки протести су политички, али ће грађани на изборима одлучивати да ли су за или против развоја

СрбијаРеално/БЕОГРАД/21.12 – Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је да се иза еколошких протеста крију политичке амбиције појединаца, а да борба за животну средину не значи заустављање привредног развоја.

Она је, гостујући на Телевизији Хепи, истакла да затварање рудника, забрана истраживања и прекид свих пројеката неће допринети развоју Србије, али да тзв. еколози користе ту тему како би остварили своје политичке циљеве.

„Еколошки покрети у предизборној години су чиста политика. Видећемо како ће и шта говорити после избора. Ако је алтернатива да се затворе сви рудници, да прекинемо сва истраживања, онда треба рећи људима у Бору да остају без посла, да ћемо сви живети у пећинама. Србија је рударска земља стотинама година, а данас је све у рударству промењено. Свуда имамо нове технологије, готово читав процес је дигитализован, није то више рудник у којем је радио Алија Сиротановић“, рекла је Михајловић.

Михајловићева је истакла да се екологија злоупотребљава, иако је то тема која је изнад политике.
„Сад је све политика и појединци се боре за улазак у парламент плашећи народ. Као што су говорили у 19. веку када се градила пруга, да ће жене које живе поред бити нероткиње, да ће земљиште бити неплодно. Сад можете да повучете паралелу са оним што се данас дешава“, рекла је она.

Михајловић је поручила да сви који то говоре онда то представе грађанкама и грађанима као свој политички програм и изађу на изборе.

„Александар Јовановић Ћута, који се представља као велики борац против МХЕ, хтео је да прави малу хидроелектрану, па кад му није то успело, повезао се са бившим министром Триваном, који је одговоран за многе ствари. Онда се прикључио и професор Ратко Ристић, који је био члан ревизионе комисије Владе и давао одобрење за градњу 14 МХЕ. Исти ти људи су сада на еколошким протестима, штите своје интересе и желе политичку подршку“, рекла је она.

Михајловићева је поновила да је легитимно бити против Владе, али да је поштено да грађанима онда представе свој програм који се заснива на противљењу сваком развоју.

Back to top button