Izdvojene vestiSrbija

Михајловић: Ићи ће се на референдум о Јадру, цена струје остаје иста до краја зиме

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25.11 – Када буде готова студија о процени утицаја на животну средину за пројекат Јадар, што ће бити можда крајем ове или почетком следеће године, студија ће бити јавна и ако буде у складу са нашим и законима у ЕУ, грађани ће на референдуму одлучити да ли ће се правити рудник литијума, изјавила је данас Тањугу потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

“Да ли ће то бити до краја ове године или почетком следеће.., нико то не пожурује, на томе раде најбољи у свету и у Србији. Та студија ће бити јавна и када се то деси, треба да седнемо и причамо о томе”, рекла је Михајловићева.

Истакла је да је интерес државе да заштити животну средину и напоменула да су наши закони у тој области усклађени са европским стандардима.

“Ако је студија у складу са нашим и законима ЕУ, онда ћемо то ставити на референдум да грађани одлуче да ли ћемо то радити или не”, поручила је министарка.

На питање како види поднету петицију против измена Закона о експропријацији и Закона о референдуму и то што они који протестују то виде кроз пројекат Рио Тинта, Михајловићева је рекла да измене тих закона немају баш никакве везе са са пројектом потенцијалне експлоатације литијума у Јадру.

“То није никако везано за пројекат Јадар. То показује да они нису упознати са законима и да не знају основне ствари. Сви подаци са којима баратају немају никакве везе са оним што ће можда бити у Јадру. Не може нико данас још увек одговорно да каже да ли ће експлотација литијума утицати и како или неће утицати на животну средину. Када студија о процени утицаја на животну средину буде готова, она ће бити јавна”, истакла је Михајловићева.

Како је рекла, то што поједини кажу да ће зауставити градњу аутопутева и развој, јер неће Закон о експропријацији, личи јој на лудистички покрет и нема везе са реалношћу.

“Ако желите да зауставите развој и буните се за сваку инвестицију, онда значи да се бавите политиком”, рекла је она и додала да они који тако раде треба да се опробају на изборима и виде да ли ће добити подршку грађана.

Министарка је рекла да не иде једно са другим да се неко наводно залаже за вођење рачуна о животној средини, а да са друге стране хоће да заустави развој земље.

Михајловић је поручила да неће бити промене цене струје за домаћинства све до краја грејне сезоне, односно до марта месеца.

Гостујући на ТВ Тањуг, Михајловић је казала да је то најчешће питање које Министарство добија од грађана и поновила да је одлука државе да цена за домаћинства остаје иста.

“У међувремену, свакако већ има одређених промена за привреду и индустрију, како њихови уговори полако у току године истичу, тако ЕПС разговара са сваком компанијом и проналази оптималну цену и за ЕПС и за те компаније”, рекла је Михајловић.

Истиче да држава мора да помогне привреди, јер је, наглашава, веома значајно да се привреда окрене да користи гас, а што мање струју, а тренутно је, додаје, немогуће да функционише без те струје.

“Цена електричне енергије за домаћинства остаје, неће се мењати, а цена за привреду се мења. Видећемо од следеће године какво је стање и како ћемо радити са ценом за домаћинство”, рекла је Михајловић.

Додала је да ће се држава потрудити да цена за привреду не угрози њихове производе и конкурентост, а самим тим и конкурентост државе.

Back to top button