Izdvojene vestiSrbija

Михајловић: Литијум кључан за развој привреде у свету, протести против председника и Владе, а не за животну средину

СрбијаРеално/БЕОГРАД/6.12 – Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, Зорана
Михајловић, изјавила је, гостујући на ТВ Прва, да протести немају никакве везе са животном средином нити са Законом о референдуму и Законом о експропријацији, већ су организовани против Владе и председника Републике.

Михајловић је објаснила да Закон о експропријацији треба да убрза радове на инфраструктурним пројектима од јавног интереса и да измене тог закона немају никакве везе са пројектом „Јадар“.

„Основни разлог за протест јесте покушај промене власти без избора, а не животна средина. Измене закона о експропријацији немају никакве везе са „Рио Тинтом“, већ је требало да убрзају све поступке на инфраструктурним радовима од јавног интереса. Никада није било, нити ће бити, одузимања земље, није то национализација ’45. године“, рекла је она.

Михајловић је навела да је слична ситуација била са изградњом ауто-пута и храста који је посечен, а да је у већини случајева суштина повећање цене коју грађани желе да добију. Она је истакла да разговори председника Вучића са мештанима у Горњим Недељицама показују спремност да се пронађе решење.

„Председник је неколико сати разговарао са грађанима. Показао је да жели да пронађе решење. Истовремено, слушамо нове захтеве да се тражи закон о забрани рудника у Јадру! Шта је следеће, забрана свих рудника и фабрика. Да ли је следећа забрана индустрије, комплетне привреде, забрана развоја“, упитала је она.

Поновила је да је „Рио Тинто“ у Србију дошао 2004. године и да од тада има истражна права, али да дозволу за отварање рудника може да добије тек после испуњења свих услова, а један од њих је и заштита животне средине, односно процене утицаја које ћемо знати после три студије које се израђују.

„Питање је, ако студије покажу да неће бити утицаја на животну средину, да ли ми хоћемо да искористимо шансу или не, јер је литијум критична минерална сировина у свету, без које у наредних 50 година нема привреде, нема енергетике, нема електрификације“, закључила је министарка.

Back to top button