Izdvojene vestiPolitika

Михајловић: Нема тајних уговора, не кријте се иза екологије

СрбијаРеално/БЕОГРАД/18.12 – Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, поручила је данас професору Шумарског факултета Ратку Ристићу и Александру Јовановићу Ћути, из Еколошког устанка, да представе грађанкама и грађанима свој политички програм, који се очигледно заснива на блокадама и неистинама, и да изађу на изборе, уместо што се крију иза еколошких тема.

Она је упитала на основу којих података Ристић тврди да ће бити уништена животна средина, када се ради о потпуно новој технологији, а нису завршене ни студије о процени утицаја на животну средину.

„Велика је брука да професор нашег, Београдског универзитета, говори о тако важној теми, као што је животна средина без икаквих аргумената и доказа. Имате ли бар једну студију о процени утицаја пројекта “Јадар“ на животну средину, или користите екологију да бисте добили политичке поене? Да вас заиста занима брига о људима и животној средини, били бисте, као професор Универзитета у Београду одговорни и према људима и према истини“, поручила је Михајловићева.

Она је подсетила да је Ристић, као члан Ревизионе комисије Владе, одобравао изградњу малих хидроелектрана, а сада се, наводно, бори против њих.

„Вероватно из истих разлога као Ћута – нисте пронашли свој интерес. За вас је и екологија тема од које можете да извучете личну, политичку корист“, додала је Михајловићева.

Она је указала да су, за време док је Ристић био члан Републичке ревизионе комисије, усвојени пројекти за градњу 14 малих хидроелектрана, између осталог и на Голији, Старој Планини, Копаонику.

„То што се не слажете са политиком и пројектима Владе је легитимно. Ваше је право да се противите привредном и друштвеном развоју, али онда будите искрени и реците то грађанима и представите то у оквиру свог политичког програма на изборима. Лицемерно је да се кријете иза еколошких тема и да академско звање користите за политичку промоцију“, рекла је Михајловићева.

Она је, поводом протеста испред Владе Србије, рекла да се власт добија на изборима и да је једини циљ протеста долазак на власт, а не борба за здравију животну средину.

„Узалуд покушавате да доводите грађанке и грађане Србије у заблуду. Никакав уговор не постоји ни са Рио Тинтом, ниси са било којом другом компанијом о експлоатацији литијума. Све време се држава понаша одговорно и сви подаци су јавно доступни“, поручује Михајловићева.

Back to top button