Izdvojene vestiSrbija

Михајловић: Послодавци ће плаћати казне уколико постављају лична питања

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 25. 11 – Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је у Скупштини Србије, где је одговарала на посланичка питања, да је Законом о родној равноправности јасно дефинисано која питања послодавац сме да поставља.

Михајловић је рекла да ће бити формиране инспекције које ће бити задужене за спровођење ових одредаба закона.
„Недавно смо усвојили Закон о родној равноправности. Дуго се причало о томе и успели смо у томе да имамо модеран закон унутар којег постоји читав одељак управо о томе да је забрањено да вас послодавац пита било шта у вези са вашим брачним статусом или да вам поставља питања да ли имате деце, да ли планирате породицу. Формираће се инспекције и послодавци ће плаћати казне уколико прекрше те одредбе Закона о родној равноправности, јер није дозвољено да постављају лична питања или траже фотографије“, рекла је потпредседница владе.

Михајловић је додала да, поред забране тражења података о личном и породичном животу, обавезе послодаваца су и да раде на успостављању родног баланса међу запосленима и заштита запослених жена и њихових права услед одсуства због трудноће и порођаја, јер одсуство не сме да утиче на могућност стручног усавршавања, напредовања на послу или повратка на исто радно место.

Back to top button