Izdvojene vestiPolitika

Михајловић: Регион мора да се повеже и енергетски

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24. 11 – Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић изјавила је данас на конференцији “”Отворени балкан” да јер потребно да остваримо заједничко тржиште и у енергетици, да се физички повежемо, али најпре да укинемо физичке баријере кроз заједничке протоколе.

“Ако не успемо да је повежемо инфраструктурно као регион, то може да буде критична тачка развоја наших земаља. Ова иницијатива мора да сруши предрасуде и опструкције којих има с времена на време”, рекла је Михаловић, преноси Тањуг.

Истакла је да у време када свет разговара о сајбер безбедности и космосу, овде преовлађују коментари о томе да ли се иза Отвореног Балкана крију Велика Албанија или нова Југославија.

“Ништа од тога није тачно. Људи још нису свесни колико ова иницијатива може да учини за просперитет овог региона”, оценила је Михајловић.

Она је истакла да ће се Србија, Албанија и Северна Македонија повезати енергетски са целим регионом и да зато треба да пошаљу поруку да се све друге земље придруже.

“То је једини начин да овде створимо адекватне услове за приведу и стновништво и да створимо слику о развоју у наредних 20-30 година”, закључила је Михајловић.

Саветник председника Привредне коморе Србије (ПКС) Милутин Тривунац је указао да се прошле недеље у Нишу одржао састанак министара и представника влада Србије, Албаније и Северне Македоније у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”, на којем је разговарано о усклађивању прописа, али је и потписан Закључак са радних састанака.

Тим Закључком су, додаје, дефинисане све активности које ће се спровести до самита који се крајем децембра одржава у Тирани.

Тривунац је казао да ће те активности допринети олакшавају трговине, сарадњи у области безбедности хране, фитосанитарне и ветеринарске инспекције.

Навео је да је, између осталог, на састанку у Нишу договорено да ће се до краја године интензивно радити на успостављању система за електронску размену свих неопходних докумената, царинских декларација, фитосанитарних и ветеринарских сертификата, као и на унапређењу већ постојећих система.

Тривунац је додао да је договорено и потписивање споразума којим ће се омогућити слободан приступ тржишту рада грађана три земље, договорено је да ће до краја године све три земље увести систем где ће све граничне службе радити 24/7…

Он је казао да се ради на томе да камион који крене из Тиране не треба да се заустави до Београда, што важи и за камионе из Београда ка Тирани и Скопљу.

Директор Бусинеш Девелопмент Ернст & Yоунг Владимир Чупић истакао је да иницијатива “Отворени Балкан” представља питање опстанка нашег региона, додајући да ће једино кроз заједничко тржиште земље региона створити услове да грађани имају користи.

Такво заједничко тржиште ће, каже, имати вредност и за инвеститоре и за грађане.

“Уколико не урадимо нешто по том питању, доћи ћемо у ситуацију демографске катастрофе и доћи ћемо у ситуацију да неће имати ко да вози камион”, рекао је Чупић.

Повезивање, каже, значи да се утростручи међусобна трговинска сарадња, више послова, веће стопе раста…

Кока кола извози доста робе у регион и ЕУ, али и увози одатле, а чекање камиона на границама ствара трошкове, кочи бизнис и инвестиције, рекао је генерални директор Цоца-Цола Хеленика за Србију и Црну Гору Светослав Атанасов.

“Израчунали смо да се санитарна инспекција чека од пет дана до две недеље за неке производе и тада губимо милион евра годишње на томе, а не признају се сличне инспекцијске провере које су пре тога урађене. Треба да се усклади регулатива међу земљама да би се убрзао прелазак граница, а овакве иницијативе могу нама као комапнији много да помогну”, оценио је Атанасов на пословном панелу конференције Отворени Балкан.

Навео је да разуме да су политички односи оптерећени историјом, али и оценио да је Отворени Балкан ситуација у којој су сви на добитку.

“То је сјајна платформа за даљи развој, а и помогла би стабилности и предвидљивости. Наставићемо да улажемо у Србији и што има више стабилности и предвидивости, више ћемо улагати. Када се уводе таксе од 100 одсто преко ноћи то нам не помаже, или опорезивање кондиторских производа. То нас онемогућава да развијамо бизнис”, закључио је Атанасов.

Back to top button