Izdvojene vestiPolitika

Михајловић: Тадић покушава да спере одговорност са себе за Рио Тинто лажним тврдњама

СрбијаРеално/БЕОГРАД/4.12 – Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, рекла је данас да је некадашњи председник Србије изнео низ лажи када је оптужио власт Александра Вучића да је највећи кривац за оно што Рио Тинто ради данас.

„Ако неко према речима Бориса Тадића манипулише грађанима, а када је реч о Рио Тинту онда је то Борис Тадић. Управо је он тај који је 2006. године променио Закон о рударству из 1995. године, а баш због Рио Тинта“, рекла је Михајловићев и додала:

„Променама Закона о рударству у потпуности је нестало до тада обавезно правило о јавном надметању за експлоатационо право, а након доказаних резерви. Дакле, Тадић је тада 2006. године због Рио Тинта, који је подсећам у Србију дошао 2004. године, избацио из Закона све што је кочило ту компанију, а сада покушава своју одговорност да пребаци на друге“.

Према речима потпредседнице Владе, Изменама закона о рударству није било више тендера, јавних позива, нити већих препрека за Рио Тинто.

„Управо је ова Влада Србије увела ред у ту област и средила хаос који је Изменама закона направила власт Бориса Тадића. И зато ми кажемо, прво се мора урадити Студија о процени утицаја на животну средину, а онда ћемо доносити даље одлуке“, рекла је Михајловићева и појаснила да је управо тај потез данас гарант грађанима да се ништа неће радити и копати уколико струка процени да је то штетно по људе и околину.

„Србија једина на свету има минерал јадарит у коме се у том односу налазе литијум и бор, а читав свет данас се бори за литијум, он је нафта 21. века. Ми се боримо за напредак Србије, бољи живот грађана и за литијум и за здравију животну средину, а док се Борис Тадић, Зеленовић и остали боре само за фотеље и повратак на власт“.

Back to top button