Politika

Михајловић: Тадићева власт створила услове под којима данас ради „Рио Тинто“

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 6. 12 – Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана
Михајловић рекла је да је бивши председник Борис Тадић одговоран за то што су направљени услови да „Рио Тинто“ од 2004. године ради на овакав начин, а све што данас прича су неистине и треба прво да се договори сам са собом да ли је литијум добар или не.

“У време док је Тадић био председник, промењен је закон и избачене су  одредбе о јавном надметању за експлоатационо право након завршених геолошких истраживања. Према томе, Тадић је одговоран за то што су направљени услови да „Рио Тинто“ од 2004. године ради на овакав начин, а све што данас прича су неистине и
треба прво да се договори сам са собом да ли је литијум добар или не“, рекла је Михајловић.

Михајловић је поновила да „Рио Тинто“ врши истраживања скоро две деценије, али да не постоји никакав уговор о отварању рудника.

„Услови да „Рио Тинто“ овде истражује створени су 2004. године, али не постоји ништа обавезујуће, не постоји никакво решење о експлоатацији литијума. О реализацији пројекта „Јадар“ дефинитивно ћемо одлучивати када буду готове све студије, које ће бити јавне, ништа не сме да буде затамњено, свима ће бити показане и објашњене. Мој став је да сачекамо студије, а онда да разговарамо. Ко год данас говори о животној средини, треба да зна да су наши закони усклађени са ЕУ и да ће све бити у складу са највишим европским и светским стандардима“, објаснила је Михајловића.

Back to top button