Politika

Михајловић: Унапредићемо сарадњу Србије и Северне Македоније у области енергетике

СрбијаРеално/БЕОГРАД/30.11 – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, разговарала је данас са министром економије Републике Северне Македоније Крешником Бектешијем о сарадњи два министарства у области енергетике, енергетској безбедности и новим пројектима.

”Србија је заинтересована да боље сарађује са Северном Македонијом, да се повезујемо гасним интерконекцијама, да сарађујемо у области електроенергетике и обновљивих извора енергије. Верујем да је наша сарадња важна и за регион и да све што урадимо заједно доприноси да као регион будемо енергетски безбеднији. Такође, постоји простор да унапређујемо сарадњу и у оквиру иницијативе Отворени Балкан,
која је важна за бржи економски развој региона”, рекла је Михајловић.

На састанку одржаном на маргинама данашњег Министарског савета Енергетске заједнице, који је одржан у Београду, разговарано је и о изградњи гасне интерконекције између две земље, где је договорено формирање радне групе коју би водили представници надлежних министарстава две државе.

Такође је договорено да у наредном периоду буде потписан и меморандум о разумевању између два министарства.

Бектеши је истакао да је Северна Македонија веома заинтересована за унапређивање сарадње са Србијом у свим деловима енергетског сектора, а посебно је истакао повезивање у гасном сектору, које је важно за диверзификацију снабдевања овим енергентом.

Back to top button