Politika

Михајловић: Унапређење даљинског грејања део визије о зеленој Србији

СрбијаРеално/БЕОГРАД/7.12 – Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, рекла је да је циљ даљинског грејања у Србији да постане модеран, финансијски одржив, енергетски ефикаснији, са смањеним емисијама штетних гасова, а да су инвестиције које Министарство реализује кључне за спровођење тог процеса.

Михајловић је то поручила на седници Скупштине ПУ Топлане Србије и навела да ће пројекти у области даљинског грејања довести до смањења емисије штетних гасова, јер је суштина да топлане користе ОИЕ.

„Велики изазови су испред нас и потребно је да заједно радимо и да спроводимо све планове. Држава је последњих годину дана послала јасну поруку изменом законодавног оквира. До краја ове године имаћемо и готова сва подзаконска акта, а раније се чекали и по пет година. Такође, кренули смо у израду стратешких докумената којима ћемо трасирати пут српској енергетици у наредних 20, 30 година. То су стратегија развоја енергетике и национални интегрисани план за климу и енергетику до 2050. године. Ништа не може у енергетици преко ноћи, било да се ради о пројектима у електроенергетици, у сектору за нафту и гас или када говоримо о топлотној енергији, али морамо да убрзамо процесе, јер каснимо за другим државама“, рекла је министарка.

Михајловић је истакла да је потребан заједнички, партнерски однос и да је неопходно да се Србија што пре укључи у воз енергетске транзиције.

„Више од половине топлана користи гас, али је и даље велики проценат оних које користе угаљ и мазут, и то морамо да променимо. Очекују нас велике инвестиције у енергетици, а нарочито у овом сектору. У плану су модернизација топлана, унапређење услуга, али и знатно веће коришћење ОИЕ. У Србији се на годишњем нивоу емитује 60 милиона тона угљен-диоксида. То је много и за државу и за локалне самоуправе и морамо да спроведемо структурне реформе и да у деценијама испред нас елиминишемо емисије штетних гасова и да оне буду наша прошлост“, указала је Михајловић.

Back to top button