Izdvojene vestiSrbija

Михајловић: Унапређење енергетске ефикасности је питање енергетске и финансијске рационализације

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 15.12 – Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је енергетска ефикасност један од приоритета енергетске политике Србије.

Она је, на почетку кампање коју спроводе Министарство и ЕУ о значају енергетског означавања и еко-дизајну, рекла да је изменом законодавног оквира Србија направила основу за спровођење енергетске транзиције.
„Енергетска ефикасност један је од приоритета наше политике. То значи да морамо да кренемо пут смањења потрошње топлотне и електричне енергије. Ми смо још увек земља која троши три или четири пута више енергије него што је просек у ЕУ и практично годишње бацимо кроз прозор производњу једне термоелектране. Смањењем потрошње, односно повећањем енергетске ефикасности, унапредићемо и енергетски и финансијски сектор“, рекла је она.

Михајловићева је истакла да све што Министарство ради на повећању енергетске ефикасности, јесте са циљем да се у наредне две, три године смањи потрошња на националном нивоу.

„Када говоримо о енергетском означавању и еко-дизајну, тиме ћемо стимулисати потрошаче да се окрену енергетски ефикаснијим производима, а уједно ћемо стимулисати и произвођаче да на тржиште пласирају ефикасније производе. Држава је обезбедила новац, само у овој години 230 милиона евра за подизање енергетске ефикасности и за јавне објекте и домаћинства. Покренули смо и пројекат субвенција за соларне панеле, али је битно и да имамо јасно означене уређаје и да знамо колико који уређај троши енергије и да мењамо производњу“, казала је Михајловић.

Подвукла је да је усклађивање прописа са ЕУ стандардима обавеза Србије, али је то и директна корист за грађане.

„Отварање кластера 4 је подршка, али и обавеза, јер нас и даље чека рад. Отварање тог кластера је признање за све резултате које смо постигли у транспорту, енергетици, животној средини. Заједно са ЕУ радимо и на усклађивању свих стандарда, а суштина је да све грађанке и грађани имају корист од тога. Кампања „Окрени на зелено“, коју смо покренули, значајна је за све, то је питање економске и енергетске рационализације, јер нема разлога да као држава и као појединци будемо расипници. Суштина је да будемо енергетски безбедни, да трошимо мање енергије, чувамо животну средину, а то ће значити и ниже рачуне за грађане“, рекла је министарка.

Бернард Гиндро, вођа пројекта ЕУ4ЕЛЕД, рекао је да је циљ подизање свих капацитета за унапређење енергетске ефикасности.
„Смањење потрошње и обезбеђивање висококвалитетне енергије, као и подизање ефикасности, једно је од дугорочних опредељења. У оквиру потрошње, сектор домаћинства представља највећег потрошача. Подржавање унапређења у овом сектору посебно је важно. Поред унапређења енергетске ефикасности, забрана пласирања на тржиште мање ефикасних уређаја је такође приоритет, као и подизање свести о значају енергетског означавања и еко-дизајну и на томе радимо заједно са Министарством“, рекао је он.

Никола Бертолини, шеф одсека за сарадњу из делегације ЕУ у Србији, рекао је да је повећање енергетске ефикасности део борбе са климатским променама и да отварање кластера 4 значи унапређење енергетике и показује резултате које је Србија остварила у овој области.

Back to top button