Izdvojene vestiSrbija

Михајловић: Употребићемо све ресурсе и капацитете, у енергетском систему ноћас нема спавања

СрбијаРеално/БЕОГРАД/12.12 – Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана
Михајловић, рекла је да Влада Србије, ресорно министарство и сва предузећа у електроенергетском сектору, ЕПС, ЕМС, ЕДС, „Београдске електране“, све топлане у Србији, сигурно ноћас неће спавати и да раде највише што могу како би се одржала стабилност система и како би сви имали напајање електричном енергијом.

Михајловић је о изјавила после посете Диспечерском центру ЕМС у Београду.

„Употребићемо све ресурсе и све капацитете да одржимо стабилност система и да проблеми који постоје у појединим деловима Србије због невремена буду решени што је пре могуће и да грађани који су остали без топлотне и електричне енергије буду што пре поново прикључени на мрежу. ЕПС се бори и са невременом, проблем је у влажном угљу, а недостајао је и мазут. Заједно смо на седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима донели одлуке да организујемо све што је потребно да ЕПС добије довољне количине мазута током ноћи и покрене производњу“, рекла је министарка. Информисаћемо све време јавност, коју молим да има разумевања и да сви грађани и грађанке рационалније користе енергију, апеловала је Михасјловић и нагласила да то није проблем система, већ је све настало због невремена и чинимо све да проблеме отклонимо што је пре могуће“, рекла је Михајловићева.

Јелена Матејић, директорка ЕМС-а, рекла је да је преносни систем стабилан и да екипе овог предузећа помажу ЕДС-у на терену.

„Национални преносни систем није угрожен, све је стабилно, а наше екипе су на терену и помажу на отклањању кварова „Електродистрибуцији Србије, Најгора ситуација је на територији општине Љубовија“, рекла је она.
„Влажан снег је направио проблем, пуцају стубови, имамо проблема и са стаблима која падају на проводнике који пуцају. Екипе су на терену, али имају отежан приступ појединим местима и молимо локалне самоуправе да помогну у крчењу терена и чишћењу снега. Најтеже је у Лозници, Љубовији, Ужицу. Чачку“, рекао је Александар Слијепчевић, директор техничког система ЕДС.

Раде Баста, директор „Београдских електрана“, рекао је да нема већих проблема у раду, да су екипе за сваки случај на терену, али да је снабдевање стабилно.

Back to top button