Izdvojene vestiPolitika

Михајловић: Верујем да ће цена гаса за Србију бити одржива

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25.11 – Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је за телевизију “Танјуг” да верује да ће цена гаса за Србију бити одржива након завршетка данашнег састанка председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина у Сочију.

„Веома је важно што ће председник Србије Александар Вучић разговарати данас о цени гаса са председником Русије Владимиром Путином. Цена гаса на берзама тренутно износи близу 1.000 долара за хиљаду кубних метара гаса, што је неколико пута више у односу на прошлу годину и то је најактуелније питање у Европи која, као и Србија, зависи од руског гаса. Ми немамо другог снабдевача гаса и проћи ће доста времена током ког ћемо користити само руски гас. Верујем да је данашњи састанак добро припремљен. Цена неће моћи да буде 270 долара као што је била до сада због светске енергетске кризе. За Србију је најважније да обезбеди дугорочан уговор, не на три или пет, већ поново на десет година. Количина гаса је такође важна с обзиром да су пројекције да ће нам бити потребне три милијарде кубних метара годишње. Гас ће се пуно више користити јер нам се и привреда развија, биће више гасних електрана и нових фабрика које ће га користити”, рекла је Михајловић.

Напоменула је да је диверзификација гасних рута веома значајно питање као и диверзификација добављача енергената.

„Данас имамо два гасовода и руски гас добијамо из новог гасовода Балкански ток. Није на одмет да размишљамо у наредним деценијама о новим рутама. Гасна интерконекција Ниш-Димитровград између Србије и Бугарске је кључна за диверзификацију снабдевања и преко ње можемо да се повежемо на азербејџански, грчки или израелски гасовод. Србија као мала држава која жели да се економски развоја, мора да обезбеди, барем до 2050. године, неколико процената гаса од неког другог снабдевача”, указала је потредседница владе. Ккао је подвукла Србија је обезбедила енергетску стабилност током енергетске кризе, али мора да улаже средства у проширење Банатског Двора и изградњу новог складишта гаса.

„Ми морамо да изградимо ново гасно складиште како бисмо обезбедили најмање један месец сигурног снабдевања који нас осигурава од потенцијалних будућих криза. Недавна хаварија у Бугарској је показала колико је значајно питање енергетске безбедности. Морамо да ширимо капацитете Банатског Двора који мора да има веће количине гаса и надам се да тај посао можемо да завршимо за годину дана. Важно нам је да имамо могућност испумпавања већих количина, данас можемо око 5 милиона кубних метара гаса дневно, и проширивањем ћемо моћи да користимо много веће количине. Поред тога, важно нам је да изградимо још једно подземно складиште јер ће Србија увек бити енергетски зависна када је гас у питању”, рекла је Михасјловић.

Поновила је да неће бити промене цене електричне енергије до краја грејње сезоне и да је неопходно разматрати и учешће нуклеарне енергије у енергетском миксу Србије и да ће се отворити расправа о том питању.

„Електропривреда 30 година није направила ни један електроенергетски објекат. Тога нема ни у окружењу ни у Европи. Енергетске потребе расту, ствари се брзо мењају, иде се ка већој електрификацији која ће довести до раста потражње за електричном енергијом у будућности. Морамо да урадимо све што можемо да производимо електричну енергију из нових хидроелектрана, соларних и ветроелектрана али нуклеарна енергије не треба да буде баук. Технологије су се данас промениле. Отворићемо расправу о томе. Србија не сме да увози ни један киловат електричне енергије и треба да гради нове капацитете како би континуирано обезбеђивала енергетску безбедност за своје грађане и привреду”, закључила је Михајловић.

Back to top button