Izdvojene vestiSrbija

Михајловићева: Држава обезбедила све што је потребно за стабилно снабдевање енергентима

СрбијаРеално/БЕОГРАД/02.03.22. – Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је тржиште енергентима у Србији стабилно упркос рату у Украјини и да је држава обезбедила довољне количине гаса, нафте и нафтних деривата у резервама.

„Србија је обезбедила све што је потребно и шта год да се деси, ми у својим резервама имамо довољно нафте и нафтних деривата. Дизел горива имамо за 57 дана, бензина за 67, а мазута за 110 дана. Гас добијамо преко Балканског тока, који заобилази Украјину и нема бојазни да ће доћи до прекида у снабдевању. Такође, у нашем подземном складишту у Банатском Двору имамо 110 милиона кубних метара гаса“, изјавила је потпредседница Владе у Смедеревској Паланци, одговарајући на питања новинара.

Она је поновила да је држава одговорним понашањем обезбедила финансијску стабилност и на време урадила све што је потребно да не дође до несташице енергије и енергената.

„Ово је изазовно време, као што је било прошле године са стањем на берзама и ценама које су свакодневно расле, углавном због изласка из пандемије и велике потражње. Рат у Украјини је велики проблем за цео свет, не само за ЕУ, Русију или САД. Ниједан рат није оправдан и уместо да свет улаже у развој нове технологије, науку, здравство, био-технологију, ИТ индустрију, у квалитетнији живот сваког човека на планети, ми гледамо рат. Али, ту смо где смо. Ми смо обезбедили довољне количине свих енергената и нема бојазни да ће доћи до несташице“, поручила је она.

Back to top button