Izdvojene vestiPolitika

Михајловићева и Кошар о сарадњи Србије и Француске у модернизацији енергетског сектора

СрбијаРеално/БЕОГРАД/21.12 – Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, разговарала је данас с амбасадором Француске у Србији, Пјером Кошаром, о сарадњи две земље у модернизацији српског енергетског сектора.

”Србија је на почетку процеса енергетске транзиције који отвара нове могућности за сарадњу две државе и наших компанија. Донели смо нови законодавни оквир у области рударства и енергетике усклађен са регулативом ЕУ, који укључује нови Закон о коришћењу обновљивих извора енергије, и припремили нови инвестициони план, вредан 17 милијарди евра, у коме је тежиште на пројектима у области зелене енергије. Такође смо започели израду најважнијих стратешких докумената – нове стратегије развоја енергетике и интегрисаног националног плана за климу и енергетику, јер Србију очекују велике промене у енергетском миксу како бисмо сачували енергетску стабилност у наредним деценијама”, рекла је Михајловић.

Фото: Министарство рударства и енергетике

На састанку је разматрана и сарадња на пројектима у области модернизације преносне и дистрибутивне мреже, као и могућности за размену искустава у области праведне транзиције у рударском сектору.

Кошар је рекао да отварање кластера 4, који обухвата сектор енергетике и зелену агенду, представља добар сигнал за европске интеграције Србије и да ће отворити нове прилике за сарадњу две земље у овим областима.

Back to top button