Izdvojene vestiPolitika

Михајловићева Обрадовићу: Покушаји да неком лепите етикете нису замена за идеје и програм

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25. 11 – Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, изјавила је да данашњи напад лидера “Двери” Бошка Обрадовића на њу у вези са пројектом “Јадар” само показује безидејност и недостатак програма политичке опције коју предводи.

“Прво су говорили да је потписан уговор, а да то нема везе с истином, јер не постоји никакав уговор са било којом компанијом за експлоатацију литијума. Покушавали су да плаше људе еколошком катастрофом, а да немамо још завршене све студије, нити било какву одлуку о реализацији пројекта. И пошто немају никакве аргументе, покушавају да бесмисленим оптужбама и лепљењем етикета политичким противницима скрену пажњу на себе”, рекла је Михајловић.

“Све одлуке у вези са пројектом „Јадар” моћи ће да се доносе тек кад се заврши студија о процени утицаја на животну средину и кад целокупна јавност буде са упозната са свим чињеницама. А то што говоре овакви политичари само показује да немају никакав програм с којима би изашли пред грађане, па се уместо тога служе нападима и покушајима етикетирања”, казала је потпредседница владе. Михајловић је оценила и да су јучерашњи протести у Београду организовани у циљу политичке промоције и да немају везе са бригом о животној средини.

Нагласила је да се закони не доносе због једног пројекта и да закони о експропријацији и референдуму немају никакве везе са пројектом потенцијалне експлоатације литијума.

„Они који су организовали јучерашњи протест би требало да знају закони који су у скупштинској процедури и измене Закона о експропријацији и Закон о референдуму и народној иницијативи немају никакве везе са пројектом Јадар, нити се закони доносе због једног пројекта. Ако не знају, неприхватљиво и неодговорно је да позивају грађане у блокаде путева због сопственог незнања. А ако знају, онда то значи да су против овог пројекта, и имају на то право, то је потпуно легитимно. Али онда то треба да представе као своју и политику своје партије, а не да се заклањају иза приче о заштити животне средине и екологији. Њихов политички пројекат је у ствари заустављање сваког пројекта, не само „Јадра“, јер су били и против путева и свих других инфраструктурних пројеката. Нека онда то ставе у политички програм и изађу на изборе, па нека грађани гласају“ изјавила је Михајловићева.

Поновила је да држава мора да буде одговорна и да каже истину.

„Истина је да није потписан ниједан уговор о експлоатацији литијума. Уколико све студије и процене буду позитивне и ако будемо имали јасна сазнања да неће бити уништавања животне средине, онда можемо да причамо о реализацији пројекта“, закључила је Михајловић.

Back to top button