Izdvojene vestiSrbija

Mihajlovićeva: Potreban nam je kvalitativan zaokret, želimo održivu energetiku i zdraviju životnu sredinu

SrbijaRealno/BEOGRAD/15.08.22.- Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da je srpskoj energetici potreban zaokret i da od toga koliko se bude ulagalo u nove kapacitete i regionalno povezivanje zavisi razvoj privrede i čitavog društva. Ona je ponovila da „Elektroprivreda Srbije“ treba da bude najjače preduzeće u zemlji i da su investicije jedini put ka održivoj energetici.

„Svakodnevno radimo na tome da obezbedimo dovoljno energije i energenata za privredu i domaćinstva i da se spremimo za predstojeću zimu. Sve što je moglo smo uradili i radimo i dalje i prilično smo spremni u odnosu na sve faktore koji zavise od nas. Nažalost, i dalje odvajamo ogroman novac za uvoz električne energije, a ako u nečemu možemo da budemo potpuno nezavisni i samodovoljni i da izvozimo struju, kao što bi bio slučaj da se drugačije upravljalo „Elektroprivredom Srbije“. Zbog lošeg rukovođenja, zbog toga što nije bilo investiranja, država je dala stotine miliona evra za uvoz struje. Zbog toga nam je potreban zaokret u energetici, jer to nije pitanje jednog ministra ili ministarstva, već čitavog društva. Nema više razgovora o tome da su nam potrebne nove TE, već moramo da ulažemo u OIE, RHE i da imamo dovoljno energije iz zelenih izvora. Da imamo održivu energetiku i zdraviju životnu sredinu“, rekla je Mihajlovićeva gostujući na Juronjuz televiziji.

Govoreći o najavljenom poskupljenju struje, ona je ponovila da to nije zbog gubitaka EPS-a, već zbog činjenice da su sve komponente za proizvodnju struje na tržištu poskupele.
„EPS može da se oporavi samo investicijama u postojeća i nova polja i ono što je ključno – u nove kapacitete, pre svega one koji za proizvodnju energije koriste OIE. To jeste prioritet naše energetske politike, kao i povezivanje sa državama u regionu. Ono na čemu intenzivno radimo jeste završetak gasne interkonekcije sa Bugarskom i kada bude sve završeno u septembru naredne godine, dobićemo mogućnost nabavke gasa iz Aleksandropolisa, odnosno LNG terminala, kao i iz Azerbejdžana. Кada imamo više dobavljača, to automatski povećava bezbednost države, jer nije dobro da zavisimo samo od jednog dobavljača, koja god to zemlja bila. Takođe, želimo da se povezujemo ne samo u gasnom sektoru, već i u visokonaponskoj mreži, i sa Hrvatskom, Severnom Makedonijom, BiH, Rumunijom, jer želimo da budemo tranzitna ruta i u energetici, kao što smo u saobraćaju. Investicije u visokonaponskoj mreži bile su spore i nedovoljne, po 10 godina smo gradili dalekovode, što je velika šteta, ali i to je oblast koju želimo da menjamo i jedan od prioriteta energetske politike“, rekla je Mihajlovićeva.

Back to top button