Politika

Милановић у Приштини: Влади Србије није приоритет ЕУ, већ власт

СрбијаРеално/ПРИШТИНА/23.12 – Хрватски председник Зоран Милановић изјавио је данас у Приштини да за актуелну српску владу прикључење Европској унији није приоритет, већ да јој је, како је навео, важан једино останак на власти.

Милановић је то рекао на заједничкој конференцији за новинаре са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, одговарајући на питање да ли ће Србија ући у ЕУ без признања косовске независности, преноси Тањуг.

“Одговор је хипотетички, а хипотетичко је и чланство Србије у Европској унији. Имамо много препрека које нису отклоњене и моја оцена и уверење је да садашња власт или човек који води Владу Србије, очигледно не даје приоритет европским интеграцијама, већ да остане у влади“, рекао је Милановић.

Додао је да Хрватска, која је већ чланица ЕУ, треба да са Србијом доврши посао у проналажењу несталих у последњем рату.

Новинари у Приштини су Милановића, који је је прошле седмице отказао одлазак у БиХ из безбедносних разлога, питали да ли се у Приштини осећа безбедно, на шта је он одговорио потврдно.

“Овде се осећам сигурно”, рекао је Милановић.

Милановић је за Косово рекао да је “предивна држава” у којој се зна шта се може очекивати од политике.

“Држава с којом знаш на чему си”, рекао је Милановић.

Изразио је наду да ће се, као је рекао, проблем на северу Косова што пре решити.

Коментарисао је и имунизацију на Косову и Метохији и рекао да је импресиониран јер је већа него у Хрватској.

“И то показује да овде постоје врлине које Европа уопште не разуме”, рекао је хрватски председник.

Милановић је у дводневној посети Приштини, где се састао са Османијевом, а у плану је и сусрет са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Сутра, на Бадњи дан по Грегоријанском календару, Милановић ће провести са припадницима Оружаних снага Хрватске у саставу мисије Кфор.

У међувремену посетиће Јањево у којем су настањени већином Хрвати.

Back to top button