Politika

Милић: Ангажовање Трампа и Гренела повезано с изборима, могуће и са севером Kосова

СрбијаРеално/БЕОГРАД/11.11. – Оснивач Центра за евроатлантске студије Јелена Милић оценила је вечерас да је најновије ангожавање представника администрације бившег америчког председника Доналда Трампа по питању решавања косовског проблема повезано са неизвесним “мидтерм” изборима који ће у САД бити одржани 2022. године, преноси Тањуг.

Милић је за ТВ Тањуг рекла да САД иду у сусрет врло неизвесним изборима на којима се очекује да ће републиканци повратити један део власти и утицаја у доњем дому америчког Kонгреса.

Очекује се да би републиканци, како је Милић навела, могли да поврате до 60 места у доњем дому Kонгреса.

“То је један од разлога зашто имамо сада ову паралелну кампању, Ескобар с једне, Гренел с друге стране и зашто се и Трамп огласио”, оценила је Милић.

Трамп се, како је навела, званично још није кандидовао, али не треба заборавити да се администрицација Џозефа Бајдена саочила са бројним изазовима, међу којима и са пандемијом коронавируса и да тренутно има мању подршку гласача.

Додала је и да је ретко када у овој фази председниковања била тако слаба подршка председнику и потпредседнику САД.

Милић је навела и да није приметила да се Бајденова администрација одрекла иједног важнијег споразума усвојеног за време Трампове администрације, укључујући и Вашингтонски споразум, који су, како је рекла, преформулисали, али га се нису одрекли.

“Ако мене питате, можда је један од разлога зашто је Гренел баш сада у региону, зато што ми идемо у сусрет, ја мислим, томе да косовске дистрибутивне мреже хоће да покушају да крену са наплатом струје на северу Kосова”, казала је Милић.

Говорећи о недавном писму седам америчких конгресмена председнику Бајдену, Милић је оценила да оно може бити повезано са спољним утицајима, пре свега са утицајима из региона.

Милић је, говрећи о писму конгресмена, оценила да је приближавање Србије САД током Трампове администрације потпуно погрешно протумачено и у Сарајеву и у Приштини, али и у Европској унији.

Back to top button